Svijet

Nešto se čudno događa u Hersonu. Hoće li se Rusi zaista samo povući?

Nešto se čudno događa u Hersonu trojica ukrajinskih vojnika okrenuti leđima pješače cestom na kojoj je polomljeno drveće puške i ruksaci na leđima opalo lišće jesen vedar dan okolo šuma

Nešto se čudno događa u Hersonu posljednjih dana. Rusi su priznali kako njihove snage napuštaju grad, ali ukrajinske snage još nisu ušle. Philip Ingram, bivši vojni obavještajac, rekao je za Sky News da bi se Rusija mogla pripremiti kompletno povlačenje iz dijela grada u sljedećih nekoliko dana. Dodao je da se mnogo toga ne mijenja dramatično na terenu.

Teške borbe, kazao je, nastavljaju se "gore u području Bahmuta i Soledara" u istočnoj Ukrajini.

"Rusi pokušavaju zauzeti te gradove kako bi mogli zauzeti cijelu regiju Donjecka. I kako bi Putin mogao proglasiti nekakvu pobjedu", rekao je.

"Ta borba traje već neko vrijeme, Rusi ne napreduju mnogo , Ukrajinci se dobro brane", dodao je.

Ingram je rekao da je južna regija Herson ta koja je vidjela najviše borbi posljednjih sedmica.

“Ono što imamo je to da postoje indicije da će se Rusi povući sa sjevera te oblasti natrag preko rijeke Dnjepar, a te se pripreme upravo odvijaju", rekao je.

“Indikacije sugeriraju da bi se to moglo dogoditi u sljedećih nekoliko dana", kaže.

"Ukrajinci se nastavljaju pripremati za svoju protuofanzivu kako bi pokušali zauzeti grad Herson. Sami Rusi pojačavaju ova područja s nekim od svojih novih regruta koje su doveli", kaže.

"Naravno, ako se povuku, to je opet velika pobjeda za Ukrajince. Grad Herson je ključan jer kontrolira pristup Crnom moru uz rijeku Dnjepar", kaže Britanac.

"Također kontrolira opskrbu vodom do Krima, tako daje Ukrajini stvarnu prednost, a politički je to dodatni udarac za Putina", dodaje.