STRATOSFERSKO ZAGRIJAVANJE

Nešto se zanimljivo događa na samom Sjevernom polu, a naučnici još ne znaju kakve će dugoročne posljedice biti

Nešto se čudno događa na sjevernom Zemljinom polu. Kakve bi posljedice to moglo imati na čovječanstvo, još ne znaju ni naučnici.

Naime, naučnici su otkrili kako se velika struja cirkulirajućeg zraka, poznata kao arktički polarni vrtlog, promijenila. Tačnije promijenila je smjer kretanja i sad se vrti - unatrag. Vjetrovi unutar te struje umjesto na zapad, sad pušu na istok, a naučnici ne znaju kako će ta promjena utjecati na vremenske prilike u sljedećim mjesecima.

Ipak, naučnici umiruju situaciju ističući kako nije toliko neobično da takva jedna struja promjeni smjer.

Kako pojašnjavaju, tokom ljetnih mjeseci na sjevernoj Zemljinoj polutki, cirkulirajući vjetrovi ovog vrtloga usporavaju se i počinju okretati prema istoku (u smjeru kazaljke na satu oko Arktika). I takve promjene nemaju utjecaj na vremeske prilike. No, kad se smjer kretanja struje prekrene sa zapada na istok tokom zimskih mjeseci, to donosi značajne promjene.

Klimatska naučnica Amy Butler iz američke NOAA (National Oceanical and Athmospheric Administration) ističe kako je val topline koji smo zabilježili u Evropi u martu, vjerojatno posljedica te promjene smjera.

Pojasnila je kako se polarni vrtlog nalazi u stratosferi, koja počinje na oko 6-20 kilometara iznad površine planeta i doseže otprilike 50 kilometara. Dok je većina vremenskih prilika koje doživljavamo karakteristika troposfere ispod nje, ekstremni stratosferski vjetrovi do 250 km/h drže džep hladnog zraka zarobljenim iznad Sjevernog pola.

Međutim, ponekad atmosferski valovi koji se još i nazivaju Rossbyjevi valovi guraju prema gore i oslabljuju polarni vrtlog, uzrokujući izlijevanje dijela tog hladnog zraka. Ovo je poznato kao događaj iznenadnog stratosferskog zagrijavanja, koji može dovesti do hladnoće na tlu, ali ne uvijek.

Naučnici su već primijetili da, zbog promjene smjera kretanja vjetrova, raste razina ozona iznad Arktika i to najveći otkako se mjeri za mjesec mart. No, uvjereni su da će se razine ozona vratiti u normalu kako se vjetrovi vrate u "normalan" smjer kretanja.

Međutim, upozoravaju i kako još uvijek nije jasno kao će ta promjena smjera kretanja polarnog vrtloga izgledati u budućnosti, s obzirom na to da je svijet sve topliji.