klimatske promjene

Nestvarne scene dolaze iz Italije: Oluja je bila toliko snažna da je vjetar prevrnuo teretni voz

Oluja i obilne kiše prouzročile su poplave u mnogim dijelovima sjeverne Italije, a posebno su pogođeni gradovi Padova i Vicenza, piše BBC.

Hitne službe koriste gumene čamce kako bi spasile ljude iz njihovih domova, a na snimkama se mogu vidjeti automobili kako plutaju ulicama.

Guverner pokrajine Veneto je opisao prekonoćne vremenske prilike kao "vodenu bombu".

Jug Italije suočava se s toplinskim valom neuobičajenim za ovo doba godine, pri čemu su na Siciliji zabilježene temperature do 35 Celzijevih stupnjeva.

Profesor Marco Marani, stručnjak za učinke klimatskih promjena sa sveučilišta u Padovi, rekao je za list Corriere del Veneto da "ekstremni događaji postaju sve češći te će jačati usporedno s jačanjem globalnog zatopljenja".

Vjetar preokrenuo teretni voz

Obale rijeke Muson dei Sassi na padovanskom području popustile su zbog obilne kiše u ranim jutarnjim satima što je izazvalo poplave.

Teretni voz u mjestu Borgo Mantovano u pokrajini Lombardiji preokrenuli su naleti vjetra pri brzini između 150 i 200 kilometara na sat.

Lokalni čelnik Alberto Borsari je na društvenim mrežama napisao da su "mnoge ulice i podrumi poplavljeni" te da je situacija "zaista teška".

"Nasreću, niko nije povrijeđen", dodao je.

Do 130 milimetara kiše je palo u jednom danu u Milanu, što je prouzročilo poplave. Očevici su kazali da takav intenzitet kiše nije zabilježen u maja u više od 170 godina.

Vlasti civilne zaštite su u Venetu proglasile stanje crvene uzbune do 14 sati, a naročito između Vicenze i Verone gdje su rijeke nabujale nakon što je u 30 minuta palo 70 milimetara kiše.