predsjednik Izraela

Netanyahu u panici da bi mogao biti uhapšen: Zaobilazi Evropu na putu za SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmišlja o izbjegavanju zaustavljanja u Evropi na putu za SAD zbog straha da je Međunarodni krivični sud (ICC) spreman izdati nalog za hapšenje protiv njega zbog zločina izraelske vojske u Gazi.

Netanyahu bi trebao otputovati u SAD i održati govor pred američkim Kongresom 24. jula. Očekuje se da će se sastati i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

Tužilac ICC-a Karim Khan zatražio je 20. maja naloge za hapšenje Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Pojasu Gaze. Khan je također zatražio naloge za trojicu najviših čelnika grupe Hamas, uključujući njenog šefa Ismaila Haniyeha.

Izraelski javni emiter KAN rekao je da je Netanyahuov ured razmotrio ideju zaustavljanja u Evropi na putu za Washington jer njegov avion, poznat kao Wing of Zion, nije u stanju da obavi transatlantski let dok prevozi pun teret putnika.

Njegov ured je razmotrio mogućnost zaustavljanja u Češkoj Republici ili Mađarskoj, jer se ove dvije zemlje smatraju prijateljima Izraela, i nazvao je zahtjeve za hapšenje ICC-a neprihvatljivim.

Međutim, KAN navodi da je Netanyahuov ured na kraju odlučio otići na direktan let za Washington s ograničenim brojem putnika.

Iako SAD nije član ICC-a, primanje Netanyahua uprkos međunarodnom nalogu za hapšenje moglo bi ih izložiti kritikama.

Izrael također nije član ICC-a, a Palestina je primljena u članstvo 2015. godine.