Svijet

Neugodno iznenađenje u Švedskoj. Desničari najavili pobjedu na izborima

Najnoviji rezultati nakon izbora u Švedskoj u nedjelju pokazuju da blok desničarskih stranaka, možda i sa opravdanim samopouzdanjem, očekuje pobjedu protiv lijevog bloka s premijerkom Magdalenom Andersson na čelu, javlja AFP. 

Konzervativna grupa uključuje populističku antiimigracionu stranku koja je postigla dosad najbolje rezultate na izborima. 

Tijesan rezultat

Međutim, rezultat je toliko tijesan da je izborna komisija saopćila da konačni rezultati neće biti poznati prije srijede kada će biti prebrojani svi preostali glasovi, uključujući i one iz inostranstva.

Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća ljevičarska socijaldemokratska koalicija premijerke Andersson osvojila je 30,5 posto glasova, više od bilo koje druge stranke.

Međutim, čini se da blok od četiri stranke lijeve opcije nije uspio u cjelini da osvoji većinu glasova u parlamentu od 349 mjesta.

Izlazne ankete su u početku predviđale tijesnu pobjedu premijerkinog tabora, ali kako je večer odmicala, rezultati su se okrenuli u korist konzervativaca.

Najveći pobjednik večeri sada djeluje da je populistička antiimigracijska stranka, Švedski demokrati, koja je imala snažan rezultat od skoro 21%, što je najbolji rezultat ikada.

Stranka je dobila na obećanjima o suzbijanju oružanog nasilja i druge vrste nasilja bandi koje je mnogima u Švedskoj poljuljalo osjećaj sigurnosti.

Centralna uloga

Stranka vuče korijene iz nacionalističkog pokreta bijele rase, ali je prije mnogo godina počela protjerivati ekstremiste.

Uprkos njenom rebrendiranju, birači su je dugo smatrali neprihvatljivom, a druge stranke su je izbjegavale u mogućem koaliranju. Ali to se mijenja, a njihov rezultat na ovim izborima pokazuje koliko je švedsko društvo daleko odmaklo u prihvatanju desnice. 

"Sada smo druga najveća stranka u Švedskoj i izgleda da će tako i ostati", rekao je lider stranke Jimmie Akesson pred svojim pristalicama.

"Sada znamo da ćemo, ako dođe do promjene vlasti, imati centralnu ulogu u tome. Naša ambicija je da budemo u vladi."