Ima se, može se

Neviđen luksuz: Heliodrom, zlato, bazen od 2 miliona eura, sve na Putinovoj jahti

Jahta je koštala 100 miliona dolara, a Putin navodno posjeduje još dvije jahte. Jahta Olympia procijenjena je na 50 miliona dolara, dok je jahta Šeherezada procijenjena na 700 miliona dolara
Grateful

Na stranici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog objavljeni su dokumenti, za koje tvrde da dokazuju da je jahta Grateful u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pišu o navodnoj jahti ruskog predsjednika Vladimira Putina te kažu kako je to rijetko viđen luksuz. U opsežnom dokumentu na stranici Navalny.com detaljno opisuju jahtu Grateful i navode na koji su način Rusi zaobišli sankcije kako bi je prevezli iz Njemačke, gdje je bila na popravku.

Jahta je koštala 100 miliona dolara, a Putin navodno posjeduje još dvije jahte. Jahta Olympia procijenjena je na 50 miliona dolara, dok je jahta Šeherezada procijenjena na 700 miliona dolara. Prvu jahtu, nazvanu Olympia, poklonio mu je 2002. godine oligarh Roman Abramovič.

Treća je Putinova jahta najluksuznija, izgrađena je za ruskog supermoćnika 2020. godine i jedna je od najluksuznijih na svijetu.

Na stranicama ruskog opozicionara Navaljnog navode kako je Grateful bio u Hamburgu u Njemačkoj, kada je u januaru 2022. godine stiglo pismo u kojem se zahtijeva da se prekine remont, odnosno popravak jahte i da se ona otegli u Rusiju. Popravak je trebao trajati još godinu dana, no Putin je znao da će uskoro biti pod sankcijama i zato je jahtu brzo trebalo spasiti, navodi se na stranicama.

Počeo je triler, pravi logistički triler, a jedino je Putin znao razlog i kada će rat početi. Jahta je evakuirana iz Njemačke. U dokumentima se navodi i kako je organizirano mnoštvo ljudi kako bi se jahta izvukla. Jahta je formalno u vlasništvu jedne firme, a oprema za popravak jahte kupovana je u nizu zemalja kako bi se prikrili tragovi.

Na dokumentaciji su izostavljeni svi kompromitirajući detalji. Faktura je obrađivana nekoliko puta: prvo je izdana ruskoj firmi koja upravlja jahtom, zatim estonskoj firmi, a račun je na kraju platila firma iz Dubaija. Nakon plaćanja roba je iz Italije poslana u Litvu, a odatle je isporučena u Kalinjingrad, izravno na jahtu.

Navaljnov tim naglašava da su tokom rata na "Putinovu igračku" potrošene 3 milijarde rubalja (29,5 miliona eura), od čega dvije milijarde (više od 19 miliona eura) na popravke i još milijardu (gotovo 10 miliona eura) na plaće posade, režije, komunikaciju, skladištenje u suhom doku, gorivo i reprezentativne troškove.

U opsežnim i detaljnim dokumentima o Putinovoj jahti Graceful priložili su dokaze da je jahta Putinova. U rujnu 2022. primijećena je u estonskim vodama na putu od Sankt-Petersburga do Kalinjingrada, u pratnji broda ruske obalne straže pod komandom FSB-a; plovilo je poznato pod kodnim imenom Kosatka (Kit ubica). Priložili su fotografije telefona na kojem je grb jednak onom koji Putin ima na telefonu u Moskvi. Riječ je o telefonu Prestige-CB, posebnom telefonu za komunikaciju koji se ne može kupiti, a vlasti ga koriste za top secret komunikaciju.

U dokumentima se detaljno opisuje raskoš jehte Graceful.

Na otvorenoj palubi jahta ima helidrom, salon s okruglim stolom za 12 osoba, lift i veliku kadu. Na raskošnoj kapetanskoj palubi nalazi se dnevni boravak s velikim klavirom, tri sofe i TV-om. Vlasnička paluba ima bazen koji se može pretvoriti u plesni podij ili kino. Isti je dizajn i na jahti Šeherezadi. Na istoj palubi nalazi se blagovaonica sa stolom za 12 osoba i kaminom. Tu je i vlasnički dio s dvije ogromne kabine.

Uređenje jahte je 2022. godine koštalo 32 miliona dolara. Drveni proizvodi koštali su oko 2,3 miliona eura, kauč 39.000 eura, tepisi su koštali 58.000 eura, stolić za kafu koštao je 77.000 eura, ugradnja dva kamina na palubi 97.000 eura, a bazen povezan s jahtom oko 2 miliona eura. Za Graceful je kupljeno skupo posuđe, a sve odiše neviđenim luksuzom.

"Sve ovo ne pišemo samo kako bismo se divili unutrašnjosti jahte, već kako bismo još jednom dokazali da je Putin jednostavno opsjednut sobom, svojim odmorom, luksuzom, zabavom i ostalim stvarima koje baš i ne odgovaraju njegovu asketskom imidžu", navode Navaljnijevi saradnici na stranici.

Grateful
Grateful