odbio da se pojavi

Neviđena bahatost Rusa. Ambasador ignorisao poziv Varšave, projektil narušio zračni prostor Poljske

Ruski ambasador u Poljskoj ignorirao je poziv da se pojavi u ministarstvu vanjskih poslova te zemlje u ponedjeljak, nakon što je Varšava saopćila da je projektil lansiran na ciljeve u zapadnoj Ukrajini narušio njen zračni prostor.

Poljska vojska saopćila je da su njeni vojni radarski sistemi snimili kako je projektil ušao u zračni prostor zemlje u trajanju od 39 sekundi u nedjelju, zadirući u teritoriju Poljske oko dva kilometra prije nego što se vratio u Ukrajinu.

"Ambasador Ruske Federacije nije danas došao u ministarstvo vanjskih poslova kako bi pojasnio incident", izjavio je novinarima portparol ministarstva vanjskih poslova Pawel Wronski.

Ruska ambasada u Varšavi potvrdila je da je ambasador Sergej Andrejev pozvan u ministarstvo u ponedjeljak, ali nije  došao.

Ambasador je pitao da li je poljska strana spremna da pruži dokaze za svoje tvrdnje navodeći „sličnu situaciju“ u decembru 2023.

"Obzirom da u odgovorima naših poljskih kolega nije navedeno da će ovaj put biti dostavljeni takvi dokazi, ambasador je odlučio da bi rasprava na ovu temu bila bespredmetna i odbio je poziv na sastanak", saopćila je ruska ambasada u Varšavi, prenosi Reuters.