Amidža Senada Hadžifejzovića

Nevjerovatna priča najuspješnijeg Bošnjaka iz Istanbula: Kako sam odbio ponudu od 50 miliona maraka

Pogledajte nevjerovatnu priču o najuspješnijem Bošnjaku biznismenu u Istanbulu

Salih Hadžifejzović Akgül najuspješniji je Bošnjak biznismen u Istanbulu. Prvak svijeta u biciklizmu, vlasnik jedne od najvećih fabrika bicikala u svijetu, vlasnik jednog od najpoznatijih brendova – “Salcano”!

Odbio je million maraka, nije htio prodati prvi bickl, ideju, brend, ime i čast. Salihov “Salcano” iduće godine proslavlja pedesetu godišnjicu. "Salcano" bicikla se voze na Tour de Franceu, a brzine im se šaltaju wirelessom. Nevjerovatno ali istinito!

Prvi je biznismen koji je iz Turske došao u BiH odmah poslije rata i želio pokrenuti proizvodnju bicikala u “Unisu”, proizvodnju legendarnog “Ponija".

"Otišao ja u ‘Unis’, kaže direktor fabrike: ‘Ma ko šiša ministra!’ Odem ja kod ministra, kaže: ‘Vidjet ćemo!’ Idi kod gradonačelnika! Gradonačelnik kaže: ‘Ko šiša i ministra i fabriku!’ I tako su mene izradili, a fabriku ugasili", priča Salih u velikom intervjuu sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji.

Na pitanje zašto Turska ulaže više u Srbiju nego u BiH?, Salih, Senadov amidža, odgovara: "Ko god da dođe u BiH, prema njemu se ponašaju onako kako su se ponašali prema meni!"

Senad je pojasnio njegovu izjavu riječima: "Tražili su mu pare. A da je Salih došao, za njim bi došli i drugi turski investitori".

"I ja sam kao dijete za tebe montirao bicikla. Eh sada… Koliki je moj udio u fabrici?”, upitao je Senad amidžu na šta je on odgovorio da "još nije izračunao".

Senad: “Tvoj 'Salcano' bio je svjetski prvak u biciklizmu! Šta su ti dalji planovi?”

Salih: "Imat ću hiljadu radnika. U ovoj fabrici dnevno proizvodim tri hiljade bicikala, više od milion bicikala godišnje. Imam tačno 252 modela bicikala. Pokrenuo sam i proizvodnju motora."

Senad: “Imaš najbolji salon na svijetu, gdje su bicikla i motori izloženi. Koliko te do sada ovo koštalo?”

Salih: "Još nisam računao, ali do sada sigurno preko dvadeset miliona dolara!”

Senad: “Što ti voliš žene! Puno ih zapošljavaš! Zašto?”

Salih: "“Pola mojih radnika su žene! Žene su bolje radnice od muškaraca!”

Senad: “Ti ćeš pokrenuti proizvodnju auta i aviona na struju.”

Salih: "Bih, da sam malo mlađi!"

Pogledajte nevjerovatnu životnu priču Saliha Hadžifejzovića Akgüla, koji je počeo posao u šesnaest kvadrata, a sada ima firmu na 46.000 metara kvadratnih – 4,6 hektara.

Podsjećamo da je Face TV emitirao još dva vrlo zanimljiva intervjua - sa popularnom regionalnom pjevačicom Eminom Jahović i njenim bratom, košarkašem Mirsadom Jahovićem Turkcanom.