Atlas

Nevjerovatno je šta naplaćuju njemački ugostitelji. Nova taktika razljutila mušterije

naplaćuju Habeck restoran

Poznati njemački televizijski kuhar i njegov otac naplaćuju svojim gostima energetski paušal u iznosu od 1,50 eura u svom restoranu u Hamburgu – i čine to od prošlog oktobra, navode njemački mediji.

Facebookom sada kruži račun kupca koji je za obrok s pet osoba morao izdvojiti 7,50 eura za navedeni paušal. Mnogi su gosti ljuti zbog paušala za energiju, no čini se da to ugostitelje ne brine previše, piše Fenix.

'Sada plaćamo dvostruko više energiju nego prije. Imam povećanje troškova više od 100 posto. Ako vam se ne sviđa, ne morate više dolaziti', rekao je otac poznatog kuhara. Istaknuo je da su na jelovnicima i ulaznim vratima navedene informacije o dodatnim troškovima za energiju.

Cijene energije doista su brzo porasle prošle godine zbog rata u Ukrajini. Njemačka uveliko ovisi o ruskom plinu i sada se mora prebaciti na mnogo skuplje alternative.

To posebno šteti energetski ovisnim sektorima – poput gastronomije. Zbog toga su neki restorani u Bavarskoj i Donjoj Saskoj prošle godine uveli nadoplatu za troškove energije.

Burger bar u Bavarskoj od početka godine od svojih gostiju traži dodatna dva eura za 'Habeck paušal'. Paušal je nazvan po njemačkom ministru privrede Robertu Habecku (Zeleni), kojeg mnogi smatraju neposrednim krivcem za veće cijene energije.

Generalna direktorica Njemačkog udruženja hotela i restorana (Dehoga) u Donjoj Saskoj izjavila je prošle godine za njemačke medije da postoji razumijevanje za uvođenje paušala.

Kazala je da dvije trećine članova udruge imaju egzistencijalne strahove te moraju pronaći način da ublaže cijene.

No gosti moraju biti unaprijed upoznati s paušalom za energiju u restoranu.

'To mora biti ranije rečeno i vidljivo čim uđete u restoran', rečeno je iz udruženja.