Svijet

Nevjerovatno otkriće na njemačkoj granici potaklo policiju na veliku akciju: ‘Radi se o hiljadama falsifikata‘

Sve više ljudi iz Austrije i Švicarske pokušava s lažnim potvrdama o vakcinisanju u Njemačkoj ishoditi tzv. Covid pasoš, posebno u pograničnim općinama u Bavarskoj, izvijestila je u nedjelju njemačka kriminalistička policija (LKA).

Policija u Kemptenu nedavno je izvijestila da je više od tri četvrtine osoba koji su spriječeni u pokušaju prevare u okrugu Lindau na jezeru Constanze (od ukupno stotinu) došlo iz drugih zemalja. Zašto baš za to biraju Njemačku, nije jasno.

Njemačka policija ima informacije o trgovini njemačkim krivotvorenim Covid potvrdama u susjednim zemljama, pa su već zaplijenili “značajne pošiljke” s krivotvorenim unosima iz njemačkih ordinacija i centara za vakcinisanje, prenio je Spiegel.

Pozivajući se na podatke LKA, berlinski Tageszeitung objavio je da policija istražuje na hiljade slučajeva krivotvorenja Covid potvrda, pa se računa da je broj neotkrivenih jako velik. U Njemačkoj se bez potvrde o vakcinisanju ili preboljenju ne može na većinu javnih mjesta. Samo u Bavarskoj policajci istražuju 3070 krivotvorenih Covid-potvrda, a početkom septembra bilo ih je samo 110.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji istražuje se 2495 slučajeva lažnih potvrda, od čega gotovo polovica od kraja novembra. U Berlinu je otkriveno 1028 krivotvorenih potvrda: berlinski LKA upozorava da se krivotvorene potvrde prodaju ne samo preko Telegrama, već i preko oglasa WhatsAppa ili eBaya, po cijenama između 50 i 350 eura. Digitalne potvrde skuplje su papirnatih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare