Pričinjena šteta

Nevrijeme pogodilo BiH. U samo sat vremena od totalnog zelenila nije ostao ni list na grani. Pogledajte fotografije

Kako su i najavili meteorolozi, od nedjelje je u našoj zemlji nestabilno vrijeme u većem dijelu BiH uz mjestimično kišu i pljuskove sa grmljavinom.

U dijelovima centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne zabilježeni su mjestimično jači pljuskovi sa grmljavinom uz moguću pojavu nevremena sa ledom, većom količinom kiše za kratko vrijeme i jakim vjetrom. Smjer kretanja padavina je sa zapada ka istoku.

Na Facebook stranici BHMeteo objavljene su fotografije posljedica koje je nevrijeme ostavilo u pojedinim dijelovima BiH.

Nevrijeme uz velike količine leda zahvatilo je danas okolinu Bugojna, te je pričinjena značajna šteta. Također, u mjestu Unčani na granici između BiH i Hrvatske, kod Novog Grada (Bosanski Novi), u samo sat vremena led je totalno uništio plantažu grožđa. Od totalnog zelenila nije ostao list na grani.

U nastavku pogledajte fotografije posljedica koje je nevrijeme ostavilo u BiH.

Naime, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda 26. maja prognozira se nestabilno vrijeme sa intenzivnijim pljuskovima, često praćenim grmljavinom i uz mogućnost pojave grada posebno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme sa umjernim padavinama pljuskovitog karaktera.

Od 27. maja do 4. juna raste vjerovatnoća za duže sunčane intervale, ali i dalje postoje izgledi za kraći lokalni pljusak. Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina u cijelom prognoznom periodu očekuje se u Hercegovini.