intervenisali vatrogasci

Nevrijeme s obilnim padavinama uzrokovalo haos u Hrvatskoj: Najgore prošla općina Desinić

Obilna kiša koja je u ponedjeljak navečer pala u kratkom vremenskom razdoblju u Desiniću u Krapinsko-zagorskoj županiji (Hrvatska) izazvala je poplave, odrone zemljišta i klizišta, a problema je bilo i u Varaždinskoj županiji, saznaje se u utorak u nadležnim službama.

U Zagorju je najgore prošla općina Desinić, a na teren su odmah izašle vatrogasne službe koje su radile na ispumpavanju vode iz poplavljenih područja.

Načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin rekao je da je prolom oblaka trajao oko pola sata, javila je Hina.

„Pale su jako velike količine kiše, sve je bilo puno vode. Zahvatilo je sjeverozapadni dio naše općine, mogu reći da se radi o gotovo pola općine. Svi odvodni jarci su se začepili, čak i potok koji je bio reguliran se razlio”, kazao je Škreblin.

Vatrogasci su, dodao je, uspjeli spasiti od poplave dvije kuće, no u treću je voda ušla, poplavila garažu i dvorište.

Škreblin je rekao i da na cestama ima odrona te da je voda s njiva donijela dosta mulja i zemlje, stoga se to danas čisti strojevima i bagerima.

„Ceste su sve prohodne, sad se još radi na dva mjesta, ali mještani imaju drugu cestu koju mogu koristiti dok se to ne riješi”, naglasio je načelnik Desinića.

Obilna kiša i jak vjetar izazvali su probleme i u Varaždinskoj županiji, a vatrogasci su imali 20-ak intervencija vezanih uglavnom uz obranu od poplava, ispumpavanje vode te uklanjanje stabala srušenih na prometnice.

U Županijskom centru 112 za Hinu su rekli da je kod Ludbrega bila poplavljena državna cesta na prilazu gradu te da je nevrijeme uzrokovalo i trosatni nestanak električne energije u varaždinskom prigradskom naselju Kućan Marofu.

U mnogim mjestima u Varaždinskoj županiji voda je poplavila pojedine podrume, a lokalni mediji pišu i da je u nekim ulicama u Varaždinu velika količina vode iz spremišta izbacila polupodzemne spremnike.