27 članova OO

Nezadovoljni članovi SDP-a pisali Nerminu Nikšiću. Evo šta su naveli u pismu

Sjednica Općinskog odbora SDP Novi Grad Sarajevo trebala bi biti održana 6. marta. Tim povodom nezadovoljni članovi, koji tvrde da nisu pozvani na sjednicu, uputili su pismo predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću.

Pismo potpisuje Nermin Alihodžić u ime 27 članova OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"S obzirom da je zakazana sjednica Općinskog odbora SDP Novi Grad Sarajevo za srijedu 6. 3. 2024. godine, u sali Opštine Novi Grad sa početkom u 18:30 h, skrećemo Vam pažnju da većina članova OO Novi Grad Sarajevo opet nije pozvana ni na ovu zakazanu sjednicu. S tim u vezi, želimo naglasiti da OO nema kvorum niti legitimitet za donošenje bilo kakvih odluka.

Naime, sve na što smo u prethodnom periodu upozoravali, a tiče se nestatutarnog djelovanja nelegitimnog v.d. predsjednika OO Abela Baltića koji je nametnut i nekolicine članova OO, se i dalje nastavlja.

Ovim putem Vas podsjećamo da je 27 članova ovog OO bilo podnijelo kolektivnu ostavku kao plod reakcije na zabranu statutarno zakazane Izborne konferencije u našoj opštinskoj organizaciji. Prema Statutu svaki član OO ima pravo da podnese ostavku na članstvo u OO. Međutim, u članu 48. Poslovnika o radu OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo stoji da OO mora da se izjašnjava o podnijetoj ostavci. Kolektivna ostavka nije nikada razmatrana niti prihvaćena od strane Općinskog odbora SDP Novi Grad Sarajevo! Znači formalno-pravno mi jesmo članovi OO Novi Grad Sarajevo, a nepozivanje svih članova OO na zakazanu sjednicu predstavlja kršenje Statuta.

Pored toga, predloženi dnevni red sjednice očigledno upućuje na nastavak sinhronizovanog i orkestriranog nestatutarnog djelovanja dvojca Baltić/Hadžić i nastavak preuzimanja OO Novi Grad Sarajevo od strane nekolicine članova i nametanja njihove volje većini.

Tačke dnevnog reda 'Prijedlog za kooptiranje u Predsjedništvo OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo' i 'Izborno-izvještajna konferencija', uz nepozivanje aktuelne većine članova OO, ukazuju na planirani igrokaz koji se želi sprovesti, a ima za cilj postavljanje za predsjednika OO nekoga iz manjinske grupe koja pokušava nametnuti svoju volju, tj volju već pomenutog dvojca Baltić/Hadžić većini članova OO.

Čitava farsa doživjeće svoju realizaciju kroz tačku dnevnog reda 'Uvođenje povjereništva u osnovnim organizacijama i interesnim oblicima unutar OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo', što u prevodu znači raspuštanje Mjesnih odbora i sa uvođenjem povjereništva delegiranje manjeg broja članova bliskih grupaciji oko Baltić/Hadžić drugova (i sa brojem učesnika bi se kršio Statut) na samu konferenciju, a koji bi prividno dali legitimitet samom izboru novog predsjednika, tj nekoga od njih.

S obzirom na gore navedeno, ironično zvuči kada se pročita da je jedna od tačaka dnevnog reda i rasprava o 'trenutnom stanju u OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo'. Raspravljati o bilo čemu, pa i o ovako bitnoj temi za sve članove ove nekada izuzetno potentne opštinske organizacije SDP-a, koja je na posljednjim izborima polučila najbolje rezultate u KS od svih OO SDP-a, i pri tome ne uključiti i drugu (većinsku) stranu u dijalog, a koja je iznijela sve aktivnosti i ostvarila te iste izborne rezultate, upućuje na to da je na sceni gušenje slobode govora, misli i svih onih principa socijal demokratije koje baštini naš SDP!

S tim u vezi, želimo Vam poručiti da ukoliko se održi ova sjednica bez prisustva svih članova ove OO, odnosno i nas 27 članova OO, javno putem ovog otvorenog pisma Vas obavještavamo da mi stavljamo svoje članstvo u SDP-u u mirovanje i čekaćemo neka bolja vremena da nastupe za iskrene i prave SDP-ovce. U jednoumlju i samovolji pojedinaca neće", navedeno je u pismu.