Sport

Nezapamćen skandal u sportu: Ušla je u historiju Olimpijskih igara, a sada tvrde da nije žena

Kuha se skandal u ženskom nogometu. Kapetanica Zambije Barbra Banda dobila je zabranu nastupa na afričkom prvenstvu za žene. Postoje sumnje da je ona zapravo muškarac…

Prema službenim podacima, Barbra Banda rođena je 20. marta 2000. u Lusaki, glavnom gradu Zambije. U sport se zaljubila od djetinjstva, a neko vrijeme se paralelno bavila i boksom.

Igrala s dječacima

Banda je karijeru počela na Bauleni United Sports Academy gdje je igrala s dječacima. Jednostavno zato što tada na akademiji nije bilo ženskih ekipa njenih godina.

Sa 17 godina, Barbra se pridružila Green Buffaloesima, koje je sponzorirala Zambijska vojska. Banda je kasnije i odslužila vojni rok, prenose "Sportske novosti".

Barbra je dobro nastupala na međunarodnim turnirima među djevojčicama, a sa 18 godina preselila se u španski Logrono. Šest mjeseci kasnije prešla je u kineski Shanghai Shengli, gdje je postala najbolji strijelac nacionalnog prvenstva za žene (18 golova u 13 utakmica).

Međutim, kako je zabijala tako je bilo sve više primjedbi da je njeno tijelo previše snažno za ženu.

Glasine da bi Barbra zapravo mogla biti muškarac, potkrijepljene su nedavnim ljekarsim pregledima. Prema Mundo Deportivu, Bandin test krvi pokazao je abnormalno visoku razinu testosterona (muškog hormona). Ima ga i kod žena, ali u puno manjim količinama.

Privremena suspenzija

Zbog toga je Afrička nogometna federacija privremeno suspendirala Barbru i nije joj dopustila učešće na Afričkom prvenstvu za žene.

Zanimljivo, slične mjere primijenjene su na još dvije igračice u reprezentaciji. Rachel Nachula i Rachel Kunanadzhi također su pod sumnjom da imaju previše muških hormona.

Barbra Banda uspjela se već upisati u historiju ženskog nogometa. Na Olimpijskim igrama u Tokiju prvi put u dvije je utakmice u nizu zabila hat-trick. Nitko to nikad ni u muškoj konkurenciji nije napravio u historiji Igara. Vidjet ćemo što će Barbri donijeti sljedeći pregledi…