oboreni rekordi

Ni BiH nije izuzetak. Protekla godina bila je najtoplija ikada izmjerena

vrućine

Protekla 2023. godina bila je najtoplija ikada izmjerena kako na globalnom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou, objavio je Republički hidrometeorološki zavod RS.

Na globalnom nivou bilo je pet najtoplijih mjeseci zaredom - juni, juli, august, septembar i oktobar, koji su bili najtopliji ikada izmjereni.

"Na našem prostoru godinu su obilježile poplave u januaru i maju, velika količina padavina u jednom danu, nestabilno vrijeme i superćelijske oluje, česti olujni vjetrovi i brojni temperaturni rekordi, a u pojedinim dijelovima zemlje je čak zabilježena suša", navedno je u saopćenju.

I u Banjoj Luci je prošla godina bila najtoplija od kada se vrše mjerenja, iako ljeto u ovom gradu nije bilo ni blizu najtoplijeg.

Najtoplijoj godini doprinijeli su veoma topli zimski i jesenji mjeseci.

Januar je bio znatno topliji od prosjeka. Septembar je bio drugi najtopliji septembar od kada se vrše mjerenja, a oktobar i decembar najtopliji od kad se vrše mjerenja.

Prošla godina je u odnosu na prosjek 1991-2020. godina bila toplija za 1,7 stepeni Celzijusa.

Od prosjeka 1961-1990, koji se koristi kao referentni period za praćenje klimatskih promjena, bila je toplija za više od tri stepena.

Svaki 30-godišnji period je sve topliji. Svih 10 najtoplijih godina do sada su one poslije 2000., prenosi BHRT.