Politika

Nihad Uk za Raport: Svjestan sam problema koji nas čekaju u KS, ali imat ćemo pravi tim

Nihad Uk, Naša stranka Vlada KS

Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke, prijedlog je za mandatara nove Vlade KS. Uk u razgovoru za Raport govori kada možemo očekivati formiranje Vlade KS, osvrnuo se i na opoziciono djelovanje SDA, ali i sve planirane projekte u budućnosti.

Očekuje se konačna odluka SBiH

Uk je bio svojevrsno iznenađenje u smislu izbora za premijera najmoćnijeg kantona, ali je on dokaz da je Trojka na važne pozicije sprema postavljati mlade i sposobne ljude i povjeriti im ogroman zadatak. Uku ustvari najviše zamjeraju njegove godine i to oni koji decenijama na pozicijama rotiraju jedne te iste političke veterane.

Uk kaže da je do sada dobio podršku tri kluba, te da se očekuje još konačna odluka Stranke za BiH.

"Danas ili sutra ću biti zvanično mandatar za novu Vladu KS. Dakle, predsjedavajući Skupštine KS, Elvedin Okerić bi me trebao imenovati za mandatara po Poslovniku o radu Skupštine KS. Mandatara predlaže predsjedavajući na prijedlog klubova. Do sada sam dobio podršku Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a. Danas je čini mi se i odbor Stranke za BiH kada će tačno precizirati da li podržavaju ovaj prijedlog ili ne. Onda sve ide u formalnu proceduru. Od tog trenutka ide rok od 30 dana za predlaganje nove Vlade KS", kazao nam je UK.

Istaknuo je kako je spreman na sve ono što ga očekuje u narednom periodu.

"Razmišljao sam da li ću preuzeti ovu poziciju samo zato što sam bio upoznat sa svim mogućim problemima koje je premijer Edin Forto u prethodnom periodu imao. Upoznat sam sa svim i dobrim i lošim stranama. Znam da ima dosta loših strana i upravo je to razlog zašto sam promišljao. Konsultovao sam se sa kolegama u stranci, ali i sa porodicom.

Zato mogu da kažem da sam apsolutno spreman i u saradnji sa jednim dobrim timom možemo napraviti odličan posao. Postoji indicija da će određeni broj starih ministara ostati u novoj Vladi KS. I da se nastavlja dobra priča. Nema razloga da građani u KS ne podrže ove tri političke stranke", istaknuo je Uk.

SDA nastavlja sa opstrukcijama

Nihad Uk kazao je da će insistirati na jednom timskom radu, ali i da su mu prioriteti u svim resorima jednako bitni.

"Sva prava zagarantovana u ovom trenutku će ostati nalazio se Nihad Uk na čelu ove vlade ili se nalazio Nihad Uk u Skupštini KS. Niti jedno pravo koji su građani KS dobili ne smije da izostane u narednom periodu. Sve će se učiniti da porodilje, borci, nezaposleni imaju svoja prava. Što se tiče prioriteta u svakom resoru ima niz prioriteta na kojem će insistirati cjelokupna Vlada KS. Nema razloga da građani osjete da će nešto biti lošije, čak naprotiv", kazao je UK.

Na kraju razgovora za naš portal kazao je kako je spreman na sve opstrukcije od strane SDA. Dodao je kako Trojka ima većinu i bez drugih stranaka, u ovom slučaju SBiH.

"Imamo 18 ruku i to je dovoljno da oformimo Vladu KS. Kada je riječ o opstrukcijama SDA, mislim da će se one nastaviti. Njihov način opozicionog rada se neće promijeniti. Na meni i na nama je da pokažemo koliko možemo i da damo što manje prostora za takve stvari sa našim greškama. Sve što budu spinovali prema toj Vladi KS, građani će procijeniti da li je istina ili nije. Na posljednjoj sjednici su pokušali da spinuju da ne postoje trolejbusi, da nisu bili nikada isporučeni. Haris Zahiragić je kazao da će podnijeti i ostavku. Nadam se da će to opoziciono djelovanje biti utemeljeno na činjenicama kojih do sada nije bilo", zaključio je Uk za Raport.