iznenađujuće

Nije samo šećer glavni krivac. Ova hrana je loša za vaše zube


Odavno je poznato da šećer oštećuje naše zube i može uzrokovati karijes. No, i druge namirnice mogu biti opasne za zube, a nalaze se čak iu navodno zdravim jelima.

Još kao djeci uvijek su nam govorili da ako jedete previše slatkiša dobit ćete karijes i da će zubar morati bušiti. To može biti istina i ako konzumirate previše šećera, ali neke zdrave namirnice također su ubice zubne cakline, koje su barem jednako opasne i često se potcjenjuju.

Agrumi

Iako su agrumi zdravi, sadrže dosta voćnih kiselina. Te kiseline omekšavaju površinu zubne cakline i ona gubi na debljini. Ako je zaštitni sloj cakline nestao, zubi mogu postati vrlo osjetljivi na toplinu i hladnoću. Svako ko jede agrume svakako treba imati na umu jednu stvar: ne perite zube odmah nakon što ih pojedete kako jednostavno ne biste "očetkali" omekšanu površinu cakline.

Preljev za salatu

Iznenađujuće, na ovoj se listi nalazi i navodno zdrava salata. Sastojci poput paradajza ili krastavca su bezopasni, no problem je preljev. Ako se u salati nalazi sirće, može omekšati zubnu caklinu. Kombinacija kisele i slatke hrane još je opasnija. Ko nakon salate pojede nešto slatko, značajno povećava rizik od karijesa.

Špinat

Teško za povjerovati, ali istinito: špinat također može napasti vaše zube. Iako je zeleno lisnato povrće vrlo zdravo i jača kosti, špinat sadrži i oksalnu kiselinu. Time se uklanja važan kalcij iz zubne cakline. Ako to želite izbjeći, špinat ne smijete jesti ​​sam, već ga kombinirajte s proizvodima koji sadrže kalcij, poput vrhnja. Osim toga, kuhanjem se smanjuje sadržaj oksalne kiseline i stoga je bezopasan za zube.

Energetska pića

Energetska pića također su posebno kisela i štetna za vaše zube. Posebno nezgodno: ako pijuckate piće duže vrijeme, možete doslovno otopiti zubnu caklinu. Kiselina se također može naći u alkoholnim pićima kao što su pjenušac ili vino.

Banane, hurme i ostalo

Sva ljepljiva hrana poput banana, hurmi, kolača i sl. doslovno se lijepi za zube. Što duže borave u usnoj šupljini, bakterije se lakše razmnožavaju. One mogu napasti zube i oštetiti ih. Stoga je preporučljivo temeljito isprati usta ili oprati zube nakon konzumiranja.

Kafa i čaj

Za većinu ljudi kafa je obavezna ujutro. Nažalost, piće koje sadrži kofein uzrokuje ružnu promjenu boje na zubima. Isto vrijedi i za čaj, jer se tanini talože na zubnoj caklini, što dovodi do smeđih mrlja.