Svijet

Nikad emotivnija Angela Merkel: Srce mi se slama…

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako je snažno emocionalno pogađa veliki broj umrlih u domovima za starije do kojeg je došlo tokom pandemije koronavirusa

"Srce mi se slama kad vidim koliko je mnogo ljudi...tamo umrlo u samoći", kazala je Merkel novinarima u Berlinu. "I meni to emocionalno pada vrlo teško", priznala je.

Broj umrlih u pandemiji od početka decembra u Njemačkoj se utrostručio popevši se na gotovo 50.000 umrlih, povezano sa zarazom koronavirusom.

Drugim valom pandemije covida-19 posebno su snažno pogođeni domovi za starije. Kancelarka je također branila odluku Njemačke da se pridruži zajedničkoj inicijativi EU za nabavku vakcina i odbacila tvrdnje da njena zemlja nije za sebe osigurala dovoljno vakcina.

Merkel je novinarima rekla da bi bilo "stvarno, stvarno grozno" da je Njemačka mogla krenuti s vakcinisanjem dok druge, slabije zemlje stoje po strani i čekaju.

"Također bi me jako zbunilo...da smo radili tako da nadmašimo jedni druge", rekla je kancelarka, dodavši da Njemačka možda ne bi nužno mogla sama dobiti ovu bitku zbog svojih niskih proizvodnih kapaciteta.