nogometna mašina

Niko kao on. Cristiano Ronaldo će, kad zakorači na teren na Euru, postaviti još jedan rekord

Nije ostalo mnogo rekorda koje bi Cristiano Ronaldo mogao postaviti.

Međutim, petostruki osvajač Zlatne lopte za igrača godine u svijetu, koji već ima čast da ima najviše nastupa na završnicama evropskih prvenstava (25) i golova (14), otvorit će novo poglavlje u Njemačkoj tako što će postati prvi igrač koji će nastupiti na šest finalnih turnira Eura kada (i ako) nastupi za Portugal.

Međutim, to će biti daleko od glavne ambicije 39-godišnjaka, jer on želi osvojiti drugu evropsku titulu nakon trijumfa Portugala na EURO 2016.

U razgovoru za UEFA.com, Ronaldo je govorio o svojim očekivanjima od predstojećeg turnira, formi, navijačima...

Prostor za poboljšanje

"Iz godine u godinu uvijek pokušavamo poboljšati određene stvari. Uvijek postoji prostor za poboljšanje. Mislim da sam kompletan igrač, ali uvijek postoje stvari koje mogu usavršiti.

A sa godinama, postoje stvari u kojima nismo bili tako dobri u prošlosti, i počinjemo gubiti neke sposobnosti, pa je važno pokušati se prilagoditi.

To je ključna reč. Ako igrač želi imati dugovječnost, mora imati jaku prilagodljivost i karakteristike za tu adaptaciju.

To sam i pokušao da uradim. Nije slučajno što već 20 godina igram na najvišem nivou i veoma je teško održati taj učinak. Samo uz puno predanosti i napornog rada možemo postići ove brojke".

O liderskom stilu

"Svaki profesionalni igrač ima svoj stil. Mislim da je liderstvo zasnovano na tome ko smo, kako se osjećamo i šta smo naučili tokom našeg putovanja kao profesionalaca.

Trudim se da budem lider na način za koji mislim da je produktivan. Želim da budem igrač koji pomaže drugima, neko na koga se mogu ugledati, vidjeti kao uzor i biti dobar profesionalac.

Volim raditi stvari primjerom, kao što obično kažem. Nisam od onih koji mnogo pričaju, ali umjesto toga volim da im pokažem ko sam.

I, kada dođe do komešanja, kada stvari nisu u redu, morate znati kada ih disciplinirati, a kada ih podržati. Ali kada su stvari dobre, morate biti s njima i raditi zajedno.

Stil liderstva je vrlo ličan, ali u ovom timu imamo dosta lidera na svoj način. To je jedan od razloga zašto mislim da smo odlična reprezentacija".

O nastupu na šestom finalu Eura

"Ponosan sam što sam prvi igrač koji je nastupio na šest turnira Eura. Oduševljen sam zbog toga jer pokazuje dugovječnost moje karijere.

Međutim, to je samo poglavlje u onome što je Cristiano Ronaldo postigao u fudbalu.

Sretan sam i osjećam privilegiju što sam ovdje da pomognem reprezentaciji da ostvari svoje ciljeve i, naravno, da pokušamo da pobijedimo, što je naš primarni cilj".

O navijačima Portugala

"Portugalski navijači su uvijek presudni, kao i oni koji će nas gledati na TV-u, jer će se njihova energija osjetiti u Njemačkoj.

Želim im da nastave ono što su uvijek radili: da podrže reprezentaciju i igrače. Kao igrači, osjećamo tu podršku na terenu i zajedno ćemo biti još jači.

Čvrsto vjerujem da će ovaj tim donijeti mnogo radosti portugalskim navijačima, počevši od ovog Eura. Međutim, po mom mišljenju, najbolja generacija igrača su uvijek oni koji osvajaju trofeje.

Nadam se da će ova reprezentacija pobijediti jer je to nevjerovatno talentirana ekipa".

Korak po korak

"Međutim, kao što svi znamo, sam talent nije dovoljan za pobedu. Mnogo je stvari koje doprinose osvajanju velikog turnira kao što je ovaj.

Imamo sve sastojke da ga osvojimo, ali ići ćemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, sve vrijeme vjerujući da možemo pobijediti.

Ono što smo postigli u 2016. godini bilo je historijsko, kako u portugalskom, tako i u svjetskom fudbalu. Sada imamo noge čvrsto na zemlji, ali kad pogledamo gore vidimo da je moguće osvojiti Euro", rekao je Ronaldo.

Start prtotiv Češke

Portugal će u prvom kolu Evropskog prvenstva u okviru grupe F igrati 18. juna protiv Češke.

Meč će biti igran u Leipzigu s početkom u 21 sat.