premijer fbih

Nikšić: Elektroprivreda i Vlada FBiH će se maksimalno uključiti u pomoć porodici stradalog rudara

Kada se desi tragedija poput ove u jami rudnika Mramor čovjek zanijemi i sve riječi zapnu u grlu. Da ironija bude veća, kako kažu, prema rudarskim standardima ova jama je važila za jednu od sigurnijih, oglasio se premijer FBiH Nermin Nikšić u vezi s pogibijom mladog rudara Asima Šehovića.

"Uvijek sam se divio tim ponosnim ljudima koji svaki dan odlazeći na posao, spuštajući se u jamu, rizikuju svoje živote potpuno svjesni rizika i mogućnosti tragedije poput ove posljednje. Neće oni to priznati, naprotiv za njih je to svakodnevnica na koju su navikli i nevjerovatna je ljubav koju iskazuju prema svom zanimanju. Asim Šehanović bio je nabolji primjer toga. Iz ranga najboljeg pitomca, skinuo je časnu oficirsku uniformu i zamijenio je za najčasniju uniformu komorata. I, kako kažu, bio primjer svojim kolegama u svemu. Nažalost, uvjerili smo se kako život nije pravedan i kako najčešće stradaju najbolji među nama. Iskreno sam se do zadnjeg trenutka nadao da će spasilačke ekipe koje su ulagale nadljudske napore javiti drugačiju vijest od one s kojom smo se suočili", naveo je federalni premijer.

Dodao je da je gubitak s kojim se suočava porodica nemoguće nadomjestiti.

"Uopšte ne sumnjam da će im njegove radne kolege pružiti podršku, naravno da će se Elektroprivreda i Vlada maksimalno uključiti, ali ne postoji ništa što će im zamijeniti oca i supruga", kazao je Nikšić i uputio riječi saučešća:

"Njegovoj porodici, prijateljima i radnim kolegama upućujem izraze saučešća zbog gubitka brižnog supruga i oca, dobrog prijatelja, vrijednog rudara, prvog kopača. Ovo je veliki gubitak za sve njih i ono što im u ovako teškim trenucima možemo ponuditi je naše duboko suosjećanje i pomoć.
Asimu Šehanoviću neka je vječni rahmet i lahka bosanska zemlja."