namjenska industrija

Nikšić i Lakić u posjeti Binasu: Najveći kupci iz Hrvatske, Srbije, Češke, Italije, Francuske, Turske…

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministrar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas u Bugojnu obišli kompaniju namjenske industrije u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH Binas, gdje su se uvjerili u održavanje profesionalnih standarda rada svih uposlenika.

Zato je delegacija Vlade FBiH iskazala punu podršku daljnjem razvoju i unapređenju procesa proizvodnje u ovoj kompaniji, a dat će podršku nastojanjima menadžmenta i radnika da unaprijede i pojačaju proizvodnju u ovom preduzeću.

Obavili razgovor

U kompaniji ih je dočekao generalni direktor Abaz Manđuka s kojim su obavili razgovor, u kojem su zaključili da će u ovoj godini doći do povećanja ne samo obima proizvodnje već i do povećanja broja radnika.

Federalni premijer Nermin Nikšić konstatovao je da je Binas prošle godine ostvario 26 miliona KM prihoda, a u ovoj godini je planirano da će se ostvariti više do 50 miliona.

"Pored toga, dobre su vijesti što smo čuli da postoji značajan prostor za napredak. To nas uvjerava da sistem koji pravimo i kroz resorno ministarstvo, daje rezultate svima u namjenskoj industriji kako će dalje poslovati. Građani će zasigurno osjetiti taj boljitak", kazao je Nikšić.

Dodaje da u narednih nekoliko mjeseci u Binasu očekuju nova zapošljavanja, kao i otvaranja novih pogona.

Namjenska industrija je okosnica razvoja u Federaciji, te je Nikšić sa resornim ministrom Lakićem posvećen da se nastavi njen razvoj, a tome upravo doprinosi jedna od kompanija namjenske industrije – Binas.

"Izuzetno smo zadovoljni radom kompanije Binas. Potreba za proizvodima Binasa je velika, što je prilika da se dodatno razvije. Posebno nas raduje povećanje broja zaposlenih i kapaciteta proizvodnje, a također je bitno da se ova firma tehnološki unapređuje", kazao je ministar Lakić.

Predstavio pogone

Budući da je kako navodi namjenska industrija generator razvoja Federacije BiH Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije bit će joj od velike pomoći.

Direktor Manđuka predstavio je pogone firme Binasa govoreći da se proizvode upaljači za artiljerijsku, raketnu i minobacačku municiju, granate od 40mm, bombe i topovske kapisle.

Najveći kupci, kako kaže, dolaze iz Češke, Slovačke, Rumunije, Italije, Francuske, Turske, te Hrvatske i Srbije.

"Trenutno imamo zaposleno oko 400 radnika, a tendencija je da uspolenost raste do kraja godine. Također, naša je tendencija razvoj novih proizvoda i stavljanje tih proizvoda u promet.

Sada imamo ugovore sa Češkom, Slovačkom, Austrijom, Italijom, kao i Francuskom i drugim državama", poručio je Mandžuka navodeći da je namjera da se poslovanje ove firme proširi sa još nekim firmama iz Republike Srpske.

Na sastanku je rečeno i to da je nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja, i nakon što se firma nalazila pred gašenjem, novi menadžment predvođen direktorom Mandžukom, podigao ovaj nekadašnji gigant iz pepela i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.