obračun s kriminalom

Nikšić potvrdio pisanje Raporta: Sjedište federalnog USKOK-a bit će u sarajevskom hotelu Walter

Sjedište posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala bit će u bivšem hotelu Emiran (sadašnji Walter), ekskluzivno je objavio naš portal prije šest dana.

Sad je ovu vijest Raporta potvrdio i premijer Fedracije Bone i Hercegovine Nemin Nikšić objavom na Facebooku.

Premijer je naveo da je Vlada FBiH jučer usvojila Inicijativu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za obavljanje svih potrebnih procedura kako bi se nekretnina kojom trenutno raspolaže Agencija trajno ustupila Federalnom tužilaštvu ili Vrhovnom sudu u svrhu smještaja posebnih odjela.

"Sadašnji hotel Walter (nekad nekretnina u vlasništvu Emiran d.o.o.) pravosnažnom presudom Vrhovnog suda trajno je oduzeta imovina stečena krivičnim djelom i opcija smještaja posebnih odjela upravo u ovaj prostor za sad je najizvjesnija i rezultat je višemjesečnih razgovora i konsultacija sa predstavnicima pravosudnih institucija i naših međunarodnih partnera koji pružaju punu podršku našim naporima da konačno nakon deset godina implementiramo Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji.

Naravno, sad predstoje procedure koje je kao sam već i rekao neophodno provesti, jer to i jeste naš posao u cijeloj ovoj priči - stvoriti sve tehničke uslove da pravosuđe, u ovom slučaju federalni USKOK, kako ga kolokvijalno već svi zovemo zaista profunkcionira i nesmetano, profesionalno i nezavisno procesuira i kažnjava djela organiziranog kriminala i korupcije.

Gledat ćemo da i taj dio posla završimo što je prije moguće.

Naš krajnji cilj može smetati samo onima koji se boje zakona, kriminalcima i njihovim mrežama koji godinama dobro žive na račun građana BiH.

Zato nimalo neću biti skroman kad kažem da na putu konačne implementacije Zakona kojeg smo usvojili još u našem prethodnom mandatu računam samo i isključivo na sve one koji su pravnu državu u kojoj će se zakoni provoditi.

Nastavljamo dalje", poručio je Nikšić.