premijer fbih

Nikšić: Rezultati naše politike kompromisa najbolje će se vidjeti kada otvorimo pregovore o pristupanju

Posjete brojnih visokih zvaničnika EU država jasno pokazuju da su prepoznali napredak i napore koje ulažemo da Bosna i Hercegovina postane funkcionalnija, sigurnija i perspektivnija država, naveo je premijer FBiH Nermin Nikšić na društvenim mrežama.

"EU predstavnici nam na ovaj način daju podršku na daljnjem putu ka EU. Nema više dvojbe da je BiH mjesto u EU i samo je do nas da pokažemo da možemo ostvariti pretpostavke neophodne za otvaranje pregovora s EU", poručio je Nikšić.

Kaže da nisu zadovoljni tempom kojim se reforme provode, ali je taj tempo neuporedivo brži nego što "smo to imali prethodnih godina".

S druge strane, dodaje, imamo partnere s kojima se odnos predugo zasnivao na prevarama, nepovjerenju i širenju mržnje.

"Mi s njima gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost, jer je to jedini način koji nas može odvesti u bolje sutra za sve nas. Dokaze za to dobijamo svakodnevno, ne samo od domaće javnosti, već i od međunarodnih faktora. Ove posjete to potvrđuju", cijeni premijer.

Osvrnuo se i na kompromise koje su postigli.

"Rezultati naše politike kompromisa i dogovora za sve građane u cijeloj Bosni i Hercegovini najbolje će se vidjeti kada otvorimo pregovore o pristupanju. Razgovor i dogovor nemaju alternativu ako želimo mirno živjeti i napredovati. EU nas neće vječno čekati i mi zbog toga dajemo sve od sebe da ispunimo uvjete koje od nas traže, a koji su ujedno uvjeti za ekonomski razvoj i rast", zaključio je premijer Nikšić.