Premijer FBiH

Nikšić: Za euroatlantsku budućnost BiH spremni smo na kompromise, ali ne i ucjene

Izjavu O'Briena doživljavam kao podršku politici koju mi od početka mandata zagovaramo, rekao je

Diplomatska ofanziva dokazanih prijatelja naše zemlje predstavlja jasan dokaz posvećenosti međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, poručio je danas federalni premijer Nermin Nikšić.

"Naročito je pozitivno što to rezultira sa sve manje kurtoaznih i diplomatskih izjava, a sve više otvorenih kritika upućenih etnonacionalnim strankama i njihovim liderima i to prvenstveno zbog zloupotrebe položaja zarad ličnog bogaćenja. Svakako da je najvažnija poruka ta da će odgovoriti na antidejtonsko i neustavno djelovanje, te da neće dozvoliti nikome da dijeli državu", istakao je Nikšić.

Dodao je da je posjeta pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju James O'Briena samo još jedna potvrda spremnosti administracije SAD-a da bude uz građane naše zemlje, te ga i citirao:

"Lideri bi trebalo da omoguće pomirenje, postižu kompromise i rade na ekonomskom prosperitetu koji građani BiH žele i zaslužuju. To neće biti lako jer znači prihvatanje postepenih promjena, korak po korak, shvatanje da savršeno ne bi trebalo biti neprijatelj dobroga, i pravljenje kompromisa. Umjesto toga, političari nacionalisti pokušavaju oslabiti institucije, prijete otcjepljenjem ili rasplamsavaju plamen nepovjerenja i podjela."

Izjavu O'Briena doživljavam kao podršku politici koju mi od početka mandata zagovaramo. Naša politika razgovora i dogovora nema alternativu jer je to jedini put kojim se građanima može osigurati bolji ekonomski, socijalni i sigurnosni položaj. Čvrsto stojimo na tom putu i preuzimamo odgovornost za sve ono što radimo jer naš jedini cilj je dobrobit svih građana. Da se taktika javnog prepucavanja, upućivanja "oštrih" reakcija i opstrukcija pokazala efikasnom, mi bismo već odavno bili članica Evropske unije i NATO saveza. Međutim, očito je, da se politika naših prethodnika pokazala uspješnom samo za širenje mržnje, nepovjerenja i nesigurnosti. Naravno dobro to dođe i za skupljanje lajkova, ali nama to nije cilj", naglasio je Nikšić.

Poručio je da "mi jednostavno ne želimo gubiti vrijeme na prigovaranje, svađu, prepucavanje, isprazni populizam već radimo na tome da izvučemo maksimum za građane".

"Intenzivno radimo na finaliziranju fiskalne reforme, završavamo formiranje specijalnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, osigurali smo pomoć poljoprivrednicima, stvaramo bolje uvjete poslovanja što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, osigurali smo bolju brigu za socijalne kategorije i teško oboljele, podršku djeci i mladima, kao i našim uspješnim sportašima. Nastavljamo dalje koračati ka euroatlantskoj budućnosti BiH i za to smo spremni postizati kompromise.

To ni na koji način ne znači da ćemo pristati na bilo čije ucjene i prijedloge kojima bi se oštetili građani ili narodi. Naš cilj je da građanima osiguramo bolji život, da svoju budućnost vide u svojoj zemlji, a ne negdje drugo. Naš cilj je da Bosnu i Hercegovinu svi njeni građani doživljavaju kao svoju domovinu u kojoj su svačija prava podjednako zaštićena. To su ciljevi na čijem ostvarenju intenzivno i predano nastavljamo raditi", zaključio je Nikšić.