reakcije

NiP o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Sramna i necivilizacijska odluka

Odluka Skupštine Opštine Srebrenica da ipak usvoji odluku kojom se mijenjaju nazivi većeg broja ulica sramna je i štetna po život u ovom bosanskohercegovačkom gradu, saopćeno je iz NiP-a.

"Posebno je sramna činjenica da su načelnik Mladen Grujičić i skupštinska većina odluku o promjeni naziva ulica usvojili uprkos jasnom protivljenju bošnjačkih vijećnika, mladih koji žive u samoj Srebrenici te OSCE-a. Žalosno je i što je potpuno izignorisana inicijativa mladih Srebreničana koji su predložili nekoliko naziva koji nisu sporni ni za jednu zajednicu koja živi u ovom gradu a samu Srebrenicu okreću budućnosti, suživotu i saradnji. Umjesto toga, načelnik Grujičić i skupštinska većina odlučili su se za preglasavanje i usvajanje ove anticivilizacijske odluke", navode u saopćenju.

Dalje ističu kako je osim načina na koji je došlo do promjene naziva ulica itekako problematičan i naziv pojedinih ulica.

"Srebrenica će tako po ovoj odluci imati ulicu nazvanu po Jezdimiru Dangiću, vođi četničkih jedinica na području istočne Bosne u Drugom svjetskom ratu koji je lično naredio i učestvovao u nebrojenim pokoljima nad Bošnjacima ovog područja tokom 1941. i 1942. godine.

Dangić je, kao saradnik fašističkih snaga, nakon rata osuđen na smrt i nazivanje ulica po njemu je uvreda i sramota ne samo za Bošnjake već i sa sve čestite Srbe koji su se tokom Drugog svjetskog rata jasno deklarisali kao antifašisti.

Također, po ovoj odluci Srebrenica će imati i ulicu i trg nazvanu po bosanskohercegovačkom entitetu RS. Haški tribunal i Sud Bosne i Hercegovine u više presuda upravo su institucije ovog entiteta, prvenstveno vojsku i policiji, označili kao počinitelje genocida u Srebrenici. Nažalost, sada se dolazi do toga da entitet ima ulicu i trg, a žrtve nemaju ništa od toga već se bore za puko pravo na sjećanje i protiv negiranja osnovnih i sudski utvrđenih činjenica", zaključili su.