na bhrt

NiP-ovka Mia Karamehić Abazović poziva Schmidta da bude suzdržan: Nametanje bi značilo da smo nesposobni

Dok lideri vladajućih stranaka vode razgovore u Mostaru o zakonima koji bi trebali osigurati otvaranje pregovora sa EU, među kojima je i onaj o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, NiP-ovka Mia Karamehić Abazović kaže da visoki predstavnik još ne treba reagirati.

Naime, Christian Schmidt je već pripremio izmjene koje bi osigurala integritet izbornog procesa, ali čeka se dan kada će ih nametnuti jer se lideri očito oko toga ne mogu dogovoriti.

Karamehić Abazović, zastupnica NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za BHRT je rekla da smatra da ne bi trebalo da dođe do nametanja izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika u BiH, jer bi to značilo da su koalicija koja nije sposobna donijeti izmjene.

"Bilo bi neodgovorno od svih nas da sebi dopustimo da nam se zakon nameće jer to ne bi značilo da smo koalicija koja je sposobna donijeti te izmjene", rekla je Karamehić Abazović za emisiju BHT1 uživo.

Karamehić Abazović je rekla da očekuje sporazum vladajuće koalicije na današnjem sastanku u Mostaru.

"Očekujem sporazum, prvenstveno o sudovima i sukobu interesa, kako bi do kraja marta u žurnoj preceduri usvojili zadovoljiti sve uslove i dobili otvaranje pregovora za EU", rekla je Karamehić Abazović za emisiju BHT1 uživo.

Ranije formirane radne grupe nisu postigle dogovor, mada su, kako ona kaže, bile na ivici dogovora.

"Što se tiče sudova tu je riječ o lokacijama Apelacionog vijeća. Da li će ono biti u IStočnom Sarajevu, što bi odgovaralo Trojci i HDZ-u ili u Banjoj Luci, što bi odgaralo SNSD-u. Niko nije sporio da lokacija može biti u RS, Istočno Sarajevo je ponuđeno kao kompromisno rješenje, ali nije logično da partneri iz SNSD-a zahtijevaju Banju Luku, jer je fizički daleko od Sarajeva… Za nadati se da će SNSD pristati na to, ne vidim razloga zašto ne bi, to ne bi bila jedina institucija u Istočnom Sarajevu", objasnila je ona.

Karamehić Abazović kaže da je pri kraju izrada Nacrta budžeta BiH za ovu godinu.

"U pitanju su konačna dotjerivanja zakona o budžetu. Imamo još vremena do kraja marta, ali bilo bi dobro da budžet bude spreman što ranije", kazala je ona.