zanimljiv eksperiment

‘Nisam pila ništa osim domaćeg soka od narandže 40 dana. Evo šta mi se dogodilo’

Anne Osbourne iz Queenslanda u Australiji rekla je da je pila sok od naranče 40 dana bez prekida i da se nikad nije osjećala zdravije, piše USA Today.

Osbourne, koja se na Instagramu naziva @fruitisbeaut, na svojoj stranici objavljuje sadržaj o svom iskustvu s frutarijanstvom, prehranom koja se sastoji samo od voća.

"Bilo je to prekrasno iskustvo. Osjetila sam emocionalne, fizičke i duhovne dobrobiti - rekla je Osbourne svojim pratiteljima na Instagramu o svom 40-dnevnom čišćenju sokom od naranče, koje je radila tijekom kršćanskog blagdana Korizme.

U komentarima je izjavila da koristi stari sokovnik, iz 1966. godine.

Dnevno je pila po litru do litru i pol i to je bilo sve.

View this post on Instagram

A post shared by Anne Osborne (@fruitisbeaut)

"Moja si inspiracija, i ja sam imala 40 dana posta na sokovima, oduševljena sam dobrobitima - izjavila je jedna u komentarima.

Stručnjaci se slažu da sok od naranče ima zdravstvene prednosti i da je bogat vitaminom C, koji je odličan za imunološki sustav, srce te potiče proizvodnju kolagena.

Također je antioksidans koji štiti stanice od slobodnih radikala, ističu u klinici Mayo. Budući da tijelo ne proizvodi vitamin C prirodno, ljudi ga moraju unositi putem prehrane, ali može se i pretjerati.

Uzimanje 2000 mg ili više vitamina C može uzrokovati zdravstvene probleme poput bubrežnih kamenaca ili gastrointestinalnih smetnji, objavila je bolnica Mount Sinai.

Osbourne kaže da ponekad popije 5 litara soka od naranče dnevno, što iznosi oko 2620,6 mg. Ispijanje soka, koji može sadržavati puno šećera, također nema toliko koristi kao jedenje cijelog voća.

"Sokovi obično nemaju vlakna, a upravo ona pomažu u usporavanju apsorpcije šećera i smanjuju glikemijski indeks - rekla je registrirana dijetetičarka Abbey Sharp za USA Today.

Sharp je rekla da će najzdraviji sokovi s većim sadržajem vlakana i dalje imati pulpu u sebi.

"Dakle, sok od naranče, čak i kada nije zaslađen, može uzrokovati skokove šećera u krvi - izjavila je Sharp, piše NY Post.