haos u vrhu države

Niti Xijeva čvrsta ruka ne može spriječiti potrese u Kini. Šta se dešava u jednoj od najvećih sila svijeta?

Sve se dešava u vrijeme kada se Kina suočava s velikim ekonomskim problemima i povećanim rivalitetom  sa SAD

Na početku svog trećeg mandata, što je već samo po sebi bez presedana, Xi Jinping podijelio je kineske najviše funkcije nizu svojih lojalista za koje se vjerojatno nadao da će očistiti put za ostvarenje njegove velike vizije za Kinu.

Međutim, manje od godinu kasnije, oluja turbulencija uzburkala je Xijevu “ručno” odabranu vladajuću elitu, postavljajući pitanja o njegovoj procjeni i slabeći međunarodno povjerenje u njegovu vladavinu.

Narastajući problemi

I to sve u vrijeme kada se Kina suočava s velikim ekonomskim problemima kod kuće i povećanim rivalitetom  s Sjedinjenim Američkim Državama na svjetskoj sceni.

U samo nekoliko mjeseci nestala su dva visoka člana kineskog kabineta koji su bili ključni sagovornici sa svijetom. Ministar odbrane Li Shangfu nije viđen u javnosti tri sedmice.

To je izazvalo nagađanja da je pod istragom. Nekoliko sedmica ranije, ministar vanjskih poslova Qin Gang dramatično je smijenjen nakon što je mjesec bio neprimijetan u javnosti.

Njihovo iznenadna odsustvo dolazi dok Xi nastoji eliminirati sve prijetnje i ranjivosti u nastojanju da ojača nacionalnu sigurnost, usred rastućih napetosti sa Zapadom.

I Li i Qin su među pet kineskih državnih vijećnika, što je značajan položaj u kabinetu koji je viši od redovnog ministra.

Li također sjedi u Centralnoj vojnoj komisiji, moćnom tijelu na čelu s Xijem koje komanduje oružanim snagama.

U međuvremenu, iznenadna smjena dvojice najviših generala uzdrmala je Raketne snage Narodne oslobodilačke vojske.

Elitna jedinica

To je elitna jedinica koju je osnovao Xi za modernizaciju kineskih konvencionalnih i nuklearnih raketnih sposobnosti, što je izazvalo zabrinutost od šire čistke u vojsci.

Kineska vlada, koja je pod Xijem postala još neprozirnija, ponudila je malo objašnjenja niza kadrovskih potresa. Nije pokazala niti interes za razjašnjavanjem neizbježnih špekulacija koje su se od tada raširile.

Wall Street Journal je objavio da je istraga Komunističke partije otkrila da je Qin bio u izvanbračnoj aferi dok je bio kineski zastupnik u Washingtonu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati navode.

Nedostatak transparentnosti u vezi sa sudbinom dvojice ministara visokog profila zadao je udarac međunarodnoj slici Pekinga, koji je svoj politički model promovirao kao stabilniji i efikasniji od zapadnih demokratija.

Stručnjaci kažu da je rastuća neizvjesnost među kineskom vladajućom elitom razotkrila ranjivosti njenog jednostranačkog sistema.

Zebnje su samo pojačane Xijevom koncentracijom lične moći tokom sada već trećeg mandata na čelu države.

"Ono što se događa u Kini zaista predstavlja i odražava apsolutno golem politički rizik koji proizlazi iz Pekinga", rekao je Drew Thompson, viši naučni saradnik na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Politički rizik

Thompson dodaje:

"Politički rizik je i među Xi Jinpingom i njegovim odnosom sa svojim podređenima, ali i nedostatak uspostavljenih pravila i normi koje upravljaju sistemom."

Kao ministar odbrane, što je uglavnom ceremonijalna uloga u kineskom sustavu, Li ne komanduje borbenim snagama.

Međutim, on je važno lice kineske vojne diplomatije za vanjski svijet, rekao je James Char, naučni saradnik na “Rajaratnam School of International Studies” u Singapuru.

"Ako je Li Shangfu zaista u nevolji, Peking će biti shvaćen na vrlo negativan način zbog smjene dva državna vijećnika tako brzo u trećem mandatu Jinpinga", rekao je Char.

Otkako je unaprijeđen u martu, Li je dva puta putovao u Moskvu kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom. Posjetio je bjeloruskog predsjednika u Minsku i rukovao se s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom na sigurnosnoj konferenciji u Singapuru.

Misteriozno odsustvo

Međutim, posljednjih sedmica Li je navodno propustio niz diplomatskih angažmana, uključujući godišnji sastanak o odbrani granice s vijetnamskim zvaničnicima i sastanak sa komandantom singapurske mornarice u Pekingu.

Međutim, stručnjaci su primijetili da postoji jedna prednost u Lijevoj misterioznoj odsutnosti kada je riječ o naporima da se stabiliziraju odnosi između SAD i Kine.

Liju su SAD uvele sankcije 2018. zbog kineske kupovine ruskog oružja. Peking je konstantno sugerirao da SAD neće imati sastanak s Lijem ako se sankcije ne povuku.

Ako bi Li bio smijenjen s mjesta ministra odbrane, to bi potencijalno moglo otvoriti prozor za nastavak vojnih pregovora na visokom nivou između dvije supersile.

Potencijalni pad Xijevih lojalista loše bi se odrazio na vrhovnog vođu, koji je koncentrirao moć i donošenje odluka u svoje ruke do neviđenog nivoa u Kini posljednjih decenija, kažu analitičari.

“Dvojica državnih vijećnika koje je sam promovirao Xi upali su u probleme u roku od šest mjeseci. Koliko god se vlasti trudile braniti, Xi nije mogao pobjeći od krivice.

"Bit će pitanja unutar stranke o tome kakve je ljude postavio na važne pozicije”, rekao je Deng Yuwen, bivši urednik novina Komunističke partije koji sada živi u SAD.

Kina se već bori s nizom ekonomskih problema. Od rekordne nezaposlenosti mladih i sve većeg duga lokalnih vlasti do krize nekretnina.

Ideološka kohezija

Rastuća nesigurnost u Xijevom vladajućem krugu riskira raspirivanje krize povjerenja u drugu najveću svjetsku ekonomiju, primijetili su analitičari.

“Xijeva posljednja čistka na visokom nivou naglašava njegovo uvjerenje da su ideološka kohezija, a ne ekonomski učinak ili percipirana vojna moć, kamen temeljac snage nacije.

To je lekcija koju je izvukao iz raspada Sovjetskog Saveza”, rekao je Craig Singleton, viši saradnik Fondacije za odbranu demokratije u Washingtonu.

"Lijeva smjena možda neće ozbiljno utjecati na kineske odnose s državama, ali će gotovo sigurno pojačati sve veću zabrinutost međunarodne poslovne zajednice u vezi stranačkih turbulencija i sve manje transparentnosti u Kini", dodaje Singleton.

Vojni vođa Li (65) afirimirao se na jednoj od glavnih kineskih lokacija za lansiranje satelita u jugozapadnoj pokrajini Sečuan, napredujući sve do njenog direktora.

Nakon tri decenije u lansirnom centru, unaprijeđen je u rad u štabu PLA za naoružanje 2013., ubrzo nakon što je Xi došao na vlast.

Vjeruje se da je Li štićenik generala Zhang Youxia, Xijevog prijatelja iz djetinjstva i najbližeg saveznika u vojsci.

Sumnjive nabavke

Zhang je unaprijeđen u prvog potpredsjednika Centralne vojne komisije (CMC) tokom rekonstrukcije rukovodstva prošlog oktobra uprkos tome što je već značajno prekoračio neslužbenu granicu za penzionisanje.

Od 2017. do 2022. Li je bio zadužen za kinesku nabavku oružja kao voditelj CMC-ovog Odjela za razvoj opreme, što je Zhang prethodno obavljao.

U julu, nekoliko dana prije nego što su dvojica najviših generala u Raketmnim snagama iznenada smijenjena, Odjel za razvoj opreme najavio je novu akciju protiv korupcije u nabavkama, tražeći dojave o sumjnjivim aktivnostima koje datiraju iz 2017. – što se poklapa s vremenom kada je Li preuzeo kormilo u Odjelu.

Otkako je došao na vlast, Xi je vodio nepopustljivu antikorupcijsku kampanju, koja je uhvatila u zamku stotine viših zvaničnika i generala te milione nižih kadrova.

“Ako pogledate unatrag više od 10 godina, Xi Jinping se još uvijek bori s korupcijom. Još uvijek se bori protiv nelojalnosti.

Još uvijek izražava zabrinutost zbog lojalnosti vojske prema stranci", rekao je Thompson.

“Ovo zaista otkriva neke temeljne probleme u prirodi upravljanja u Pekingu. Nedostatak provjera i ravnoteže, pretjerano oslanjanje na stranačku kontrolu od vrha prema dolje ne čini ništa da ukloni ponašanja koja oni neprestano pokušavaju iskorijeniti."

Učvršćuje autoritet

Iako je već nagomilao više moći od bilo kojeg drugog kineskog vođe u posljednjim decenijama, Xi još uvijek vodi kampanju za konsolidaciju svog autoriteta u stranci i vojsci.

Prošle sedmice, dok su se povećavala nagađanja o tome gdje se nalazi ministar odbrane, Xi je pozvao na jedinstvo i stabilnost unutar vojske toekom inspekcije na sjeveroistoku Kine.

"Nedostatak političkog povjerenja u sistem temeljni je pokretač ove kampanje", rekao je Thompson.

Xi nije jedini kineski vođa koji se okrenuo protiv vlastitog kruga nakon što je stekao ogromnu ličnu moć.

Predsjednik Mao Zedong, utemeljitelj komunističke Kine i najmoćniji vođa prije Xija, počistio je mnoge od nekad pouzdanih saveznika u Kulturnoj revoluciji.

Char je ipak upozorio je da politički potresi ne sugeriraju da Xi gubi kontrolu nad moći.

"Sama činjenica da može ukloniti koga god želi govori mnogo o nivou kontrole koji je Xi postigao", rekao je Char.