Puni Gas

Niz je razloga zašto nije dobro držati plastičnu bocu u autu

bocu auto

U borbi s ljetnim vrućinama vozači u svojim limenim ljubimcima obično imaju bocu vode koja nerijetko u njima bude ostavljena. Međutim, obična boca vode ostavljena izlaganju sunčevim zrakama može dovesti do požara.

Američki vatrogasci snimili su video u kojem upozoravaju vozače na ovu neželjenu i opasnu situaciju ako ostave bocu. U njemu su pokazali kako se list papira može zapaliti te upozorili da se isto može dogoditi i s drugim zapaljivim materijalima.

Osim problema s požarom, valja napomenuti i da nepropisno postavljena boca u automobilu može predstavljati opasnost za vozača i njegove putnike prilikom kočenja.

Uz to ostavljanje plastičnih boca na visokim temperturama u automobilu dovodi do otpuštanja različitih hemikalija.

Studija iz 2014. objavljena u časopisu Environmental Pollution ispitala je 16 različitih PET boca za vodu kako bi odredila razine curenja hemikalija na temelju trajanja skladištenja i temperature.

Boce s vodom zagrijavane su na temperaturu vrućeg automobila do 70 stepeni Celzijusovih tokom četiri sedmice. Utvrđeno je da su se razine otpuštanja BPA (bisfenol A) povećale u korelaciji s temperaturom i vremenom skladištenja.