smanjenje stope kriminala

Nizozemska proširila odluku o legalnoj konzumaciji kanabisa na osam novih gradova

Nizozemske vlasti su od danas proširile eksperiment kojim potrošačima omogućuju potpuno legalno pušenje kanabisa u osam novih gradova, nastojeći tako postići smanjenje stope kriminala, javlja AFP. 

Suprotno uvriježenom mišljenju, prodaja i konzumacija hašiša i marihuane u Nizozemskoj nisu legalne, ali se toleriraju i regulirane su, posebno putem takozvanih "coffeeshopova".

Eksperiment čiji je cilj eliminirati ovu legalnu "sivu zonu" započeo je krajem 2023. godine u dva dodatna grada, Bredi i Tilburgu, da bi se uspostavio legalni put uzgoja i opskrbe kanabisom za kafiće koji su se njime dosad opskrbljivali u tajnosti. 

Vlasti su odabrale uzgajivače, a kanabis koji se isporučuje kafićima detaljno se prati.

Eksperiment, čiji je cilj dekriminalizirati proizvodnju i opskrbu kafića marihuanom, sada je proširen na gradove poput Maastrichta i Groningena, što i potrošačima i prodavačima omogućuje sigurnost u kvalitet i porijeklo.

Konzumacija malih količina kanabisa je tehnički ilegalna, ali policija odlučuje ne provoditi zakon kao dio takozvane politike "tolerancije" koja je na snazi još od 1970-ih.

Međutim, proizvodnja kanabisa i opskrba coffee shopova je ilegalna i nije tolerirana, što znači da proizvođači i vlasnici coffee shopova moraju djelovati u sjeni.

Pomenuta inicijativa, pokrenuta u Nizozemskoj dio je općeg trenda prema dekriminalizaciji konzumacije kanabisa širom svijeta, na što upućuju nedavno donesene mjere u Njemačkoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama.

No, u Nizozemskoj je sudbina tolerancije prema kanabisu neizvjesna s obzirom na to da stranka političara krajne desnice Geerta Wildersa, velikog pobjednika izbora u novembru prošle godine, želi definitivno napustiti takvu politiku, zatvoriti kafiće i lobirati za "Nizozemsku bez droga".