Sjajan izbor za užinu

Njegovo veličanstvo – jogurt: Zdravi međuobrok koji je odličan za crijeva

jogurt

Kada je u pitanju zdravlje crijeva, naša ishrana igra glavnu ulogu. I to ide dalje od doručka, ručka i večere – grickalice su takođe veoma važne.

Ako želimo da jedemo nešto hrskavo, znamo da su štapići od povrća bolji od čipsa, a ako želimo nešto slatko, voće je zdravija opcija od kolača.

Međutim, osim očiglednih „nezdravih” grickalica koje bi trebalo da ograničimo, postoje i one koje bi trebalo da jedemo češće.

Gastroenterolog dr. Sara Mezili otkrila je jednu takvu užinu, koju čak i ona jede nekoliko puta nedeljno i tvrdi da joj je omiljena.

„Smatram grickalice normalnim dijelom svoje svakodnevne ishrane. Jogurti su moji omiljeni, bilo obični ili pomešani sa svežim voćem. Jogurt nudi mnogo hranljivih sastojaka poput proteina, kalcijuma, fosfora, vitamina B12 i vitamina D“, rekla je dr Mezili za Parade.

Probiotičke bakterije koje se nalaze u nekim jogurtima mogu da spreče nadimanje i zatvor.

Kalcijum u jogurtu može pomoći u regulisanju mišića u digestivnom traktu, podstičući redovno varenje, a proteini u jogurtu mogu doprinijeti osjećaju sitosti i smanjiti iskušenje da se jede manje zdravih opcija, prenosi Danas.

Također, imaju velike koristi za sistem za varenje regulacijom mikrobiote u crijevima.

Probiotičke bakterije, koje se nalaze u nekim jogurtima, su ono što može pomoći u regulisanju mikrobiote i može spriječiti neprijatne probavne sporedne efekte kao što su nadimanje i zatvor, dodaje dr Mezili.

Neke odlične opcije jogurta uključuju običan grčki jogurt, skir, kefir ili jogurt sa niskim sadržajem masti.

Doktorka savjetuje da izaberete obične ili minimalno zaslađene sorte, jer neki jogurti sa ukusima mogu da sadrže veliku količinu šećera, prenosi RTCG.