Ministarstvo odbrane

Njemačka izdvojila 6,5 miliona eura za kasarne i uniforme OS BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u Sarajevu ugosgtio vojnog izaslanika Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnika Franza Josefa Noltea, koji ga je informisao da je Vlada Njemačke u budžetu za 2024. godinu izdvojila 6,5 miliona eura za infrastrukturne projekte u Oružanim snagama BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH je saopšteno da je pukovnik Nolte kazao da će u okviru tih 6,5 miliona eura, 1,5 milion biti utrošen za nabavku terenskih uniformi za pripadnike Oružanih snaga BiH.

“Također, pored ovih već odobrenih sredstava, postoji mogućnost da Njemačka pomogne s još dodatnih milion eura, koji bi bio utrošen na infrastrukturne projekte u kasarni OS BiH u Pazariću. Sva navedena sredstava imaju za cilj poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OS BiH na našim lokacijama“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Njemački vojni izaslanik se Helezu zahvalio na gostoprimstvu prilikom posjete njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa BiH te ga pozvao u uzvratnu posjetu njemačkom kolegi.

“Stalna podrška koju Savezna Republika Njemačka pruža našoj zemlji učinila je da Bosna i Hercegovina i Njemačka postanu prijateljske zemlje u punom smislu te riječi“, rekao je Helez.