Svijet

Njemačka: Kazna od 2.500 eura za nevakcinisanje djeteta

Nekoliko porodica s malom djecom podnijelo je danas pri Ustavnom sudu Njemačke hitni zahtjev za provjeru ustavnosti Zakona o obavezi vakcinisanja protiv ospica koji je danas stupio na snagu.

Podnositelji zahtjeva, a riječ je o četiri porodice iz raznih njemačkih saveznih pokrajina, zaključuju da je novim zakonom o obaveznom vakcinisanju protiv ospica sve djece pri upisu u vrtiće i škole povrijeđeno ustavno pravo roditelja na slobodan odabir odgoja, pravo na ravnopravnost svih građana te ustavno pravo djece na tjelesni integritet.

U pripremi su i tužbe još nekoliko porodica, kao i ljekara koji u novom zakonu vide državno miješanje u odnos između ljekara i pacijenta.

Roditelje podržava Inicijativa za slobodni izbor vakcinisanja koja se bori za očuvanje dosadašnjeg propisa kojim se roditeljima samo preporučivalo vakcinisanje njihove djece.

Njemačka vlada odlučila je uvesti obavezu vakcinisanja zbog rasta broja oboljenja od ospica u školama. Prošle godine bilo je potvrđeno više od 500 zaraženih ospicama.

Roditelji koji ne budu ispunjavali obavezu vakcinisanja, morat će platiti novčane kazne i do 2.500 eura.

Obavezi vakcinisanja podliježe i osoblje u školama i vrtićima.