Svijet

Njemačka kreće u obračun sa rastućim kriminalom: Strani prestupnici odmah moraju napustiti zemlju

Njemačka vlada obećala je u utorak da će se pozabaviti rastućim kriminalom, posebno skokom u broju osumnjičenih nenjemačkog porijekla, dok pokušava da zaustavi privlačnost krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u državnim izborima ove godine.

Predstavljajući podatke koji pokazuju porast ukupne stope kriminala od 5,5 posto u prošloj godini i 13,5 posto povećanje broja osumnjičenih stranog porijekla, ministar unutrašnjih poslova rekao je da Njemačka mora poboljšati integraciju i ubrzati deportacije.

"Strani prestupnici moraju napustiti Njemačku mnogo brže. Stroga pravila o deportaciji koja smo stvorili sada se moraju provoditi", kazala je ministrica Nancy Faeser, socijaldemokrata u nelagodnoj trosmjernoj koaliciji kancelara Olafa Scholza.

"Svako ko se ne pridržava pravila mora otići", kazala je ona, dodajući da ima nultu toleranciju prema nasilnim zločinima koji su prošle godine povećani za 8,6 posto.

Opozicione stranke, i konzervativci i AfD, isticale su te cifre kako bi pozvale na oštriju politiku migracije, poput strožije kontrole granica i više deportacija.

"Ono na što je AfD godinama upozoravao više se ne može sakriti. Nova statistika o kriminalu pokrenula je debatu o 'kriminalu stranaca'", kazao je Richard Graupner iz AfD-a u Bavarskoj.

Većina anketa stavlja AfD na drugo mjesto na nacionalnom nivou i na vrh u tri istočne države koje održavaju izbore u septembru, prenosi Reuters.