Bilo bi korisno

Njemačka mijenja pravila: Ukida postojeće zabrane rada i uvodi digitalne radne dozvole

Ako neko radi, može puno brže naučiti jezik i puno se lakše integrirati, smatraju obrtnici

Koliko brzo nakon dolaska u Njemačku tražiteljima azila treba omogućiti rad? Stranka Zeleni pozivaju na ukidanje svih dosadašnjih zabrana rada.

FDP poziva na koncept digitalnog i nebirokratskog izdavanja radnih dozvola. Predstavnici SPD-a također su se izjasnili za brži i lakši pristup izbjeglicama tržištu rada u Njemačkoj u budućnosti.

Međutim, zahtjevi različitih stranaka se razlikuju u detaljima.

Omogućiti rad odmah po dolasku u Njemačku

Katharina Dröge, čelnica stranke Zelenih u Bundestagu, založila se za to da se izbjeglicama omogući rad odmah po dolasku u Njemačku. Do sada je zabrana rada bila na snazi ​​najmanje prva tri mjeseca, a zbog raznih iznimaka ponekad i znatno duže.

“Napokon trebamo potpuno ukinuti mnoge još uvijek postojeće zabrane rada za izbjeglice”, rekla je Dröge za njemačke medije.

To je “razumno i može se provesti u kratkom roku”, dodala je.

FDP poziva savezne države na podržavanje ove ideje.

Voditelj parlamentarne skupine FDP-a u Bundestagu, Christian Dürr, založio se za ubrzanje zapošljavanja izbjeglica.

“Očekujem da savezne zemlje najkasnije do sljedećeg migracijskog summita iznesu koncept kako će imigracijske vlasti ubuduće izdavati radne dozvole digitalno i nebirokratski”, rekao je Dürr. Priznavanje stručnih kvalifikacija također je “užasna tema”, objasnio je Dürr.

Posao bez zabrana i birokratije

Ova ideja dobila je potporu od poslodavaca.

“Po našem mišljenju, bilo bi korisno smanjiti dužinu zabrane rada za ranu integraciju na tržište rada”, rekla je glasnogovornica logističke grupe DHL.

Važno je “omogućiti rani kontakt između kompanija i onih koji su voljni raditi”, dodala je.

Osim toga, svim osobama s azilantima i boravišnim statusom treba omogućiti prošireni pristup integracijskim kursevima i učenje jezika.

Predsjednik obrtnika Jörg Dittrich također se oglasio s pozivima na nebirokratsku integraciju izbjeglica na tržište rada.

“Moramo biti mnogo pragmatičniji. Poduzetnik treba sam odlučiti koga će zaposliti u svojoj tvrtki. To bi trebalo biti moguće bez testova za njemački jezik i integracijskih tečajeva”, rekao je predsjednik Središnjeg udruženja njemačkih obrtnika, javlja Fenix.

Ako neko radi, može puno brže naučiti jezik i puno se lakše integrirati, smatraju obrtnici.