nevjerovatno

Njemačka piše fudbalsku historiju: Iduće sezone Lige prvaka mogli bi imati čak šest predstavnika

Njemačka bi mogla imati šest predstavnika u sljedećoj sezoni Lige prvaka, potvrdila je u srijedu krovna nogometna organizacija UEFA.

U historiji elitnog klupskog nogometnog natjecanja se još nikada nije dogodilo da jedna država ima šest predstavnika.

Do takvog raspleta bi došlo kad bi Borussia Dortmund osvojila ovogodišnje izdanje Lige prvaka, a da pritom ne bude među četiri najbolje ekipi u Bundesligi, i kad bi Njemačka dobila jedno od dva dodatna mjesta koja će biti dodijeljena najuspješnijim zemljama na UEFA-inoj tabeli.

Borussia je ušla u polufinale Lige prvaka izbacivši Atletico Madrid, a za mjesto u finalu će se boriti protiv Paris Saint-Germaina. Ekipa iz Dortmunda je u ovom trenutku na petom mjestu u Bundesligi, ali je bodovno izjednačena (56 bodova) s četvrtoplasiranim RB Leipzigom.

Njemačka je trenutno na četvrtom mjestu po klupskom koeficijentu. Uvjerljivo je na prvom mjestu Engleska, a ispred Njemačke su još Španija i Italija.

U sljedećoj sezoni će Liga prvaka biti proširena na 36 klubova, sa sadašnja 32 u prvom dijelu natjecanja, pa će dvije najuspješnije nacije dobiti dva dodatna mjesta.

U poboljšanju njemačkog koeficijenta pomoći mogu još Bayern, kad bi se preko Arsenala plasirao u polufinale Lige prvaka, kao i novi njemački prvak Bayer Leverkusen, koji se bori za plasman u polufinale Evropske lige protiv londonskog West Ham Uniteda.