ambasada potvrdila

Njemačka se definitivno povlači iz finansiranja projekata u RS, udarac težak 105 miliona eura

Njemačka neće biti uključena u finansiranje projekata u Republici Srpskoj nakon što uskoro istekne posljednji ugovor, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini.

"Njemačkim poreskim obveznicima teško je objasniti zašto bi Njemačka trebalo da podržava značajnom sumom entitet koji, prema izjavama njegovog predsjednika, otvoreno razmišlja o izlasku iz BiH", istakli su iz njemačke ambasade u Sarajevu.

Secesionistička politika

Njemačka vlada je tokom augusta prošle godine postupno obustavljala projekte, navodeći kao razlog secesionističku politiku vlasti RS, sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu.

Radi se o četiri infrastrukturna projekta, ukupne vrijednosti 105 miliona eura.

"Iste (secesionističke aktivnosti) nisu povučene, kako je zahtijevala savezna vlada. Umjesto toga, predsjednik Dodik dodatno je eskalirao političku krizu.

Konačni prekid četiri projekta je stoga bio logičan slijed", naveli su iz njemačke ambasade u BiH.

Dodali su da Njemačka podržava BiH u njenom približavanju Evropskoj uniji i da je spremna dodatno da intezivira saradnju sa zemljom i njenim entitetima, ali uz određene preduslove.

Vladavina prava

Pojasnili su da je osnovni zahtjev očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalne cjelovitosti BiH, navodeći da nastavljaju saradnju sa civilnim društvom u RS.

Nisu željeli da komentarišu dogovor vlada RS i Mađarske o tome da mađarske kompanije preuzmu finansiranje projekata od kojih je odustala Njemačka, što je najavljeno prilikom nedavne posjete premijera Mađarske Viktora Orbana Banjoj Luci.

Njemačka vlada odustala je od izgradnje vetroelektrane Hrgud u Berkovićima. Pvukla se i iz projekta obnove hidroelektrane kod Trebinja, kao i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

Do povlačenja iz projekata je došlo poslije odluke Narodne skupštine RS iz decembra 2021. o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija.