Vijesti

Njemačka uklanja BiH sa liste rizičnih zemalja od nedjelje

Njemačka će u nedjelju ukloniti s liste rizičnih područja neke države i regije, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Institut Robert Koch u petak je objavio da je na listi 19 država i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima s obzirom na stopu zaraze koronavirusom.

Države koje više nisu na listi rizičnoj za putovanja su Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Kanada, Cipar, Kosovo, Liban, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.

Bez obzira na novu listu, njemačka savezna vlada i dalje savjetuje građanima da izbjegavaju turistička putovanja u inozemstvo.

Očekuje se da bi do 1. jula Njemačka trebala većinu ukinuti korona-upozorenja za putnike.

“Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali koronavirus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području”, dodaju iz Instituta Robert Koch.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je ukidanje općeg upozorenja od putovanja u rizična područja sa sedmodnevnom incidencijom ispod 200.

Ministarstvo vanjskih poslova i dalje odvraća od putovanja koja nisu iznimno nužna za zemlje koje slove kao visokorizične ili kao područja s raširenim varijantama koronavirusa.

„Ovaj korak je moguć jer u Evropi ubuduće vrijede zajednička pravila za odnos prema vakcinisanima, onima koji su preboljeli koronavirus kao i onima s negativnim testom“, saopćio je ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

On je istodobno upozorio na to da ukidanje upozorenja ne znači „poziv na potpunu bezbrižnost“.

„Putovanje uz razboritost i odmjerenost: to je slogan ovog ljeta“, poručio je Maas, prenosi Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare