Betatigungsverbot

Njemačka zabranila političke aktivnosti bivšem grčkom ministru finansija. Šta je skrivio?

Njemačka je u subotu izdala zabranu političkih aktivnosti bivšem grčkom ministru finansija Yanis Varoufakisu, spriječivši ga da posjeti zemlju, kao i da učestvuje u radu konferencije preko Zooma.

"Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo 'Betatigungsverbot' protiv mene, zabranu bilo kakve političke aktivnosti. Ne samo zabranu posjeta Njemačkoj, već i učešće putem Zooma", objavio je Varoufakis na društvenoj mreži X.

Bio je učesnik trodnevne konferencije u Berlinu u petak na kojoj se raspravljalo o pitanjima koja se odnose na Palestinu i Bliski istok, ali su ga vlasti spriječile prije zakazanog obraćanja.

U govoru, čije je dijelove Varoufakis podijelio na svojoj web stranici, osuđuje se djelovanje i izraelskih snaga i palestinskih grupa dok se zalaže za mirno rješenje sukoba.

Naglasio je potrebu za dijalogom i razumijevanjem između Jevreja i Palestinaca, pozivajući na solidarnost u suočavanju s nasiljem i ugnjetavanjem.

„Nažalost, cijeli njemački politički sistem odlučio je da to ne dozvoli“, rekao je on.

Dodao je: "Kažem im: Vi želite da nas ućutkate. Da nas zabranite. Da nas demonizujete. Da nas optužite. Vi nam, dakle, ne ostavljate drugog izbora nego da na smiješne optužbe odgovorimo našim vlastitim racionalnim optužbama. Vi ste izabrali ovo. Ne mi“.

Njemačka policija isključila je struju i otkazala posljednja dva dana konferencije, koja je, prema najavama organizatora, trebala kritički sagledati njemačku vojnu podršku izraelskom ratu u Gazi.

U Njemačkoj, koja je nepokolebljivi saveznik Izraela, rat u Gazi izaziva sve veće protivljenje jer je broj ubijenih Palestinaca veći od 33.000.