Politika

Njemački mediji analizirali posjetu Merkel: Njena odlazak je za Balkan gorak. Državama prijeti još duži ostanak u čekaonici

“Na kraju mandata savezna kancelarka putuje u dio Evrope koji je Zapad u posljednje vrijeme zanemario. Mnogi se pitaju da li je ovu puka oproštajna turneja – ili Merkel hoće više?“, piše u analizi vodeće njemačke agencije dpa, prenosi DW.

Merkel je danas u bilateralnoj posjeti Beogradu, a nakon toga ide u Tiranu gdje će se sastati sa svim šefovima država ili vlada Zapadnog Balkana.

Zvanični Berlin je naveo da je posjeta posvećena „regionalnoj saradnji“. „To je više nego oprezan opis za brdo problema koje se tokom godina nagomilalo u Srbiji, Albaniji, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu. Od njemačkih diplomata u regionu se čuje da kancelarka na kraju mandata želi da se više postara o državama Zapadnog Balkana, možda i da postavi par putokaza za iduću njemačku Vladu“, piše dpa.

Izbori u Njemačkoj su 26. septembra, a posle njih Angela Merkel ide u odavno najavljenu političku penziju. Poseta Srbiji i Albaniji je jedno od njenih posljednjih putovanja u inostranstvo.

Dpa dodaje da zvanično Srbija i komšiluk imaju „evropsku perspektivu“, ali da nisu daleko odmakli. „Praktično svuda ima nedostataka – u raznim oblicima: na polju pravne države, stručnosti uprave. Korupcija i nepotizam cvjetaju. Nezavisni mediji i kritičko civilno društvo su pod sve jačim pritiskom. Autoritarne tendencije tu i tamo vladaju.“

PROČITAJTE  Izetbegović: Platu će svi primiti početkom oktobra. Imamo još 45 dana da to riješimo

Navodeći da zanemarivanje Balkana znači da taj region postaje neka vrsta šahovske table za sukob Rusije, Kine i Turske sa Zapadom, agencija piše da kancelarka Merkel uživa veliki ugled u regionu. „Vučić, koji svoju zemlju vodi sve više autokratski, obasipa kancelarku najvećim pohvalama. Drugi vodeći političari u regionu cijene njenu stručnost.“

No, kako ocjenjuje dpa, bilans Angele Merkel u regionu je „šaren“. Prije sedam godina pokrenula je Berlinski proces čiji su rezultati jedan regionalni forum za saradnju mladih i ukidanje rominga. Takođe, Berlin je „stopirao“ planove za podjelu Kosova lansirane 2018. godine.

“Istovremeno Merkel na Balkanu zastupa politiku koja postavlja interese njemačke ekonomije i stabilnosti iznad demokratije i vladavine prava – ta mustra se može primjetiti i u njenom uzdržanom odnosu prema Viktoru Orbanu, mađarskom grešniku prema pravnoj državi.“

“Vučić, njen domaćin u ponedeljak, u Srbiji vlada praktično bez opozicije. Kritičari kažu da njegove diplomate i obavještajci podržavaju srpske separatiste u Bosni i Crnoj Gori. Prema Berlinu se pak nudi kao garant stabilnosti, koja tobože služi njemačkim interesima“, zaključuje dpa.

PROČITAJTE  Svetlana Cenić o Dodikovim potezima: "To se gospodo zove državni udar"

Dnevni list Handelsblat piše da je završetak kancelarkine ere „gorak“ za Zapadni Balkan jer tamošnje države „gube važnu podršku u Evropskoj uniji i sada im prijeti da još duže budu u čekaonici“.

“Jer, Francuska se kao jedna od najmoćnijih zemalja EU protivi naprecima u pristupnom procesu i privlači sve više članica na svoju stranu. (…) Nejasno je da li će idućoj njemačkoj vladi uspejti da, poput Merkel, izvrši uticaj na francuskog predsjednika Macrona i druge zemlje EU koje često koriste pravo veta u pitanjima proširenja. Kada su kancelarski kandidati Armin Lašet (CDU) i Olaf Šolc (SPD) prošle srijede i ponedjeljka posjetili Macrona u Parizu, evropske integracije Balkana nisu bile među temama“, podsjeća list.

Handelsblat zaključuje da bi integracija Zapadnog Balkana za EU bila od „centralnog geostrateškog interesa“. „Oklijevanje u prijestonicama EU koriste druge svjetske sile poput Rusije, Kine i zemalja Arabijskog poluostrva kako bi pojačale uticaj u regionu i sijale skepsu prema EU.“Povezani postovi: