misteriozan nestanak

Njemački milijarder nestao prije šest godina i proglašen mrtvim. Sada je viđen u Rusiji sa ljubavnicom?

Godinama se postavljaju pitanja oko zbunjujućeg nestanka njemačkog milijardera Karl-Erivana Hauba u švicarskim Alpama.

Bivši direktor njemačkog maloprodajnog diva Tengelmann, koji je nestao u aprilu 2018., službeno je proglašen mrtvim tri godine kasnije.

Lažne informacije?

Sada je državno tužiteljstvo u Kelnu otvorilo istragu o tome je li Haubov brat, Christian Haub, dao lažne informacije u izjavi pod zakletvom u maju 2021. kada je tvrdio da ne zna za nikakve informacije da bi njegov nestali brat i sestra još uvijek mogli biti živi.

Tužiteljstvo kaže da trenutno nema razloga za pokretanje postupka za poništenje Haubove smrtovnice jer još nema jasnih dokaza da je Haub živ.

Christian Haub, koji je nakon nestanka brata došao na čelo Tengelmann grupe, negira da je davao lažne izjave.

"Naravno da nema istine u optužbama. Do prije nekoliko sedmica, ured javnog tužitelja u Kelnu je to tako vidio i stoga je odbijao započeti istragu", rekao je Mark Binz, advokat Christiana Hauba, za Zeit Online.

Karl-Erivan Haub, nekad jedan od najbogatijih ljudi u Njemačkoj, krenuo je sam na skijanje 7. aprila 2018. godine ujutro.

Međutim, bogati 58-godišnjak nikad se nije vratio s izleta.

Šestodnevna potraga u Alpama, u kojoj su učestvovali helikopteri i spasilački timovi, nije pronašla nikakav trag od njega.

Novi život

U godinama nakon toga, u njemačkim su se medijima pojavili izvještaji da je Haub — koji je bio oženjen i imao dvoje odrasle djece — vjerovatno živio tajni novi život u Moskvi s mlađom Ruskinjom.

Istraga protiv Christiana Hauba uslijedila je nakon prošlogodišnje krivične prijave grupe novinara RTL-a.

Liv von Boetticher, istraživačka novinarka koja je tri godine bila dio RTL-ovog tima koji je istraživao nestanak Karl-Erivana Hauba, izjavila je za njemački Capital magazin da postoje “snažni dokazi da je mogao namjerno izazvati svoj nestanak i da je barem dijelom njegova porodica bila svjesna toga i držala tajnu od Okružnog suda u Kelnu i javnosti.”

Boetticher je rekla da je saznala za fotografije koje možda prikazuju Hauba u Moskvi 2021. godine.

“Koliko ja znam, ove fotografije je u ime Christiana Hauba i dvojice internih istražitelja koji rade za njega dobila izraelsko-američka firma koja je pretraživala biometrijski nadzorni sistem u Moskvi za slike Karla-Erivana Hauba,” rekla je on.

Tragovi prema Rusiji

Dodala je da je, koliko je njoj poznato, Christian Haub imao pristup slikama "kada je pod zakletvom Okružnom sudu u Kelnu u maju 2021. izjavio da nema nikakav pouzdan dokaz da mu je brat još uvijek živ."

Boetticher je također tvrdio da su se tragovi prema Rusiji pojavili ubrzo nakon Haubovog nestanka.

“Postojala je navodna ljubavnica Karl-Erivana Hauba s kojom je imao česte telefonske kontakte prije nestanka i koja je u kontaktu s ruskom tajnom službom FSB”, rekla je ona.

Na pitanje o tome koji bi mogući razlog Haub mogao imati za odlazak u Rusiju, Boetticher je rekla kako sumnja da bi odgovor mogao ležati u njegovim poslovnim vezama u zemlji.

"Naša je sumnja da su poslovi s Rusijom ili s ruskim poslovnim partnerima mogli dovesti Karl-Erivana u probleme u zapadnom svijetu", rekla je Boetticher.