užasan trend

Njemački nogometni savez zabranio komentare na mrežama: ‘Ovo se više ne može zaustaviti, otišlo je predaleko’

Njemački nogometni savez (DFB) bio je prisiljen isključiti komentare na društvenim mrežama nakon niza rasističkih komentara na račun svojih igrača.

Nakon pobjede mlade njemačke reprezentacije protiv SAD (3:2) u osmini finala Svjetskog U-17 prvenstva, DFB je morao zatvoriti stupce komentara na društvenim mrežama zbog niza rasističkih komentara na račun ekipe.

Savez je nakon utakmice objavio fotografiju četvorice njemačkih igrača Charlesa Herrmanna, Almugera Kabara, Parisa Brunnera i Fayssala Harchaouija kako slave pobjedu. No ubrzo su se počeli gomilati brojni rasistički komentari na račun njihove boje kože.

"Ponosni smo na raznolikost među našim mladim igračima. Posvećenost različitosti je čvrsto ukorijenjena u statutima federacije, kao i vrijednosti tolerancije i poštovanja. Ako ne dijelite ove vrijednosti, prestanite nas pratiti", poručili su iz DFB-a najavivši pravne postupke.

Bivši njemački reprezentativac Jerome Boateng, koji je i sam bio žrtva rasističkih komentara, bio je užasnut napadima na mlade igrače. "Hoće li ovo ikada prestati?" pitao se za Kicker. "Žao mi je igrača jer se moraju nositi s takvim problemima u mladosti. Nažalost, to je trend koji se, po mom mišljenju, više ne može zaustaviti, pogotovo na internetu. Moramo se brinuti za našu zemlju, za Njemačku i za društvo", kazao je trener Christian Wuck.