sud un-a u hagu

Njemački pravni tim tvrdi da je izvoz oružja u Izrael u skladu s međunarodnim pravom

Foto: AA

Diplomatkinja i pravna savjetnica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Tania von Uslar-Gleichen u utorak opravdala političku i vojnu podršku svoje zemlje izraelskom ratu u Gazi i odbacila tvrdnju Nikaragve da Berlin omogućava "genocid" nad Palestincima.

Obraćajući se najvišem sudu UN-a u Hagu, Uslar-Gleichen istakla je da je slučaj Nikaragve protiv Njemačke "jednostrani" pogled na sukob.

“U ovoj situaciji ne uvažava na pravi način ni činjenice ni zakon. Njemačka odlučno odbacuje optužbe Nikaragve”, rekla je ona i dodala da Berlin Wdjeluje u skladu s međunarodnim pravom", dok pruža pomoć Izraelu.

Braneći svoju zemlju pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), Uslar-Gleichen je istaknula da je izvoz oružja iz Berlina u Izrael bio primjeren i isporučen nakon detaljnog pregleda.

“Njemačka isporučuje oružje samo na osnovu detaljnog pregleda, kontrole koja ne samo da poštuje, već i daleko prevazilazi zahtjeve međunarodnog prava”, rekla je diplomatkinja, dodajući da Berlin uzima u obzir “sigurnosne prijetnje s kojima se suočava Izrael” dok odobrava izvoz oružja.

Tokom saslušanja u ICJ-u, njemački pravni tim pokušao je uvjeriti sud da Berlin podrškom Izraelu nije prekršio međunarodno pravo, te da ispunjava svoje humanitarne obaveze.

Pravni stručnjak Christian Tams odbacio je tvrdnju Nikaragve da, ukidanjem sredstava UNRWA-i, Njemačka okreće leđa palestinskim žrtvama i olakšava prikrivanje zločina koje je počinio Izrael.

"Njemačka nije oduzela sredstva UNRWA-i. Donijela je privremenu odluku da ne odobri daljnja sredstva za operacije UNRWA-e u Gazi", rekao je Tams sudu, tvrdeći da Njemačka ostaje jedan od najvećih donatora humanitarne pomoći Palestincima na okupiranim teritorijama.

Također je pokušao umanjiti značaj njemačke vojne podrške Izraelu, tvrdeći da veliki dio nedavnih isporuka nije bio ratno oružje već odbrambeni sistemi ili municija za potrebe obuke, koji nisu bili pogodni za borbene operacije.

Tams je potvrdio da njemačke vlasti trenutno razmatraju neke od zahtjeva Izraela, kao što je precizna municija za izraelsku vojsku.

"Jučer smo to provjerili kod njemačkog ministarstva. Na osnovu informacija koje sam dobio, mogu potvrditi da se Izrael obratio njemačkoj vladi 2023. godine za tenkovsku municiju, ova prijava se ispituje, nijedna dozvola nije odobrena", rekao je Tams.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) u ponedjeljak je počela rasprava po zahtjevu Nikaragve o navodima da Njemačka pomaže Izraelu u izvršenju genocida u Gazi. Zemlja je zatražila od suda da naredi Njemačkoj obustavu izvoza oružja u Izrael i da Berlin poništi svoju odluku o obustavi finansiranja agencije UN-a za palestinske izbjeglice UNRWA.

Berlin je jedan od najjačih pristalica izraelske vojne ofanzive u Gazi, uprkos rastućem pritisku javnosti. Kancelar Scholz je više puta rekao da Nemačka snosi posebnu odgovornost prema Izraelu zbog svoje nacističke prošlosti.

Berlin je odobrio izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326,5 miliona eura 2023. godine, od čega je većina odobrena nakon 7. oktobra 2023., što je desetostruko povećanje u odnosu na 2022. godinu.

Izrael je ubio više od 33.200 ljudi u napadima na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.