ZAPADNA OBALA

Njemački predsjednik napao Izraelce zbog širenja njihovih naselja na Zapadnu obalu

Kritizirao je činjenicu da je prilika za to propuštena zbog širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier doputovao je danas poslijepodne u Tel Aviv u dvodnevni posjet Izraelu na poziv svog izraelskog kolege Isaaca Herzoga. Sa Steinmeierom putuje i predsjednica Bundestaga Bärbel Bas. Putovanje se doživljava kao poseban znak solidarnosti s Izraelom koji je 7. oktobra napala teroristička skupina Hamas, pri čemu je ubijeno 1200, a oteto oko 240 ljudi.

Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender, koja je također stigla u Izrael, bliski su prijatelji Herzoga i njegove supruge. Politički razgovori dvojice predsjednika planirani su za danas. Njemački predsjednik posjetit će i Oman i Katar.

Podržava rješenje s dvije države

Steinmeier je u subotu u videoporuci naglasio pravo Izraela na samoobranu od Hamasa. Međutim pozvao je i na poštivanje humanitarnih pravila. Sve mjere opreza kako bi se civili uklonili iz područja sukoba neophodne su i civili moraju biti opskrbljeni osnovnim potrepštinama, rekao je njemački predsjednik.

"To zahtijeva međunarodno humanitarno pravo, a to očekujemo i mi Nijemci", kazao je. Steinmeier se založio za dugoročno rješenje s dvije države, u sklopu kojeg bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti mirno jedni pored drugih. Kritizirao je činjenicu da je prilika za to propuštena zbog širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali.