Možete li zamisliti zimu, a da sarma nije na stolu? Zato donosimo sve najbolje savjete da ti sarma svaki put ispadne savršeno.
Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta i uputa zahvaljujući kojima će sarma baš svaki put ispasti savršeno. Od toga kako odabrati i pripremiti kupus i meso, pa sve do toga kako najbolje smotati i složiti sarmu u lonac.
Imamo i sjajne ideje za priloge uz sarmu uz koje ćeš još više uživati u slasnoj kraljici zime.
Šta je sarma bez dobrog kiselog kupusa?
Jedna od dvije najvažnije komponente sarme definitivno je kiseli kupus. Imate li prilike, obavezno nabavite onaj domaći, a obavljate li nabavku na tržnici, prodavačicu svakako zamolite za dodatnu dozu rasola, tekućine u kojoj stoji kiseli kupus.
Volite li jače okuse i kiseliji saft od sarme, kiseli kupus ne morate ispirati prije motanja sarme.
Koje je meso najbolje za sarmu
Kada pričamo o sarmi, "meso" podrazumijeva dvije stvari - ono sušeno i ono mljeveno. Sušeno meso prije ubacivanja u sarmu dobro je prokuhati u posebnoj vodi kako ne bi preuzelo okuse čitavog jela.
Također, uvijek dodajte manju količinu riže od količine mljevenog mesa, a u meso dodaj bazične začine poput soli i bibera, bijelog luka i crvene paprike.
Slaganje i kuhanje
Sarme se najprije slažu u krug, jedna do druge, zatim jedna na drugu, a na kraju im se dodaje tekućina.
Ostatak listova sjecka se na rezance, pa se dodaje na vrh te se sarma kuha oko 2 do 3 sata na laganoj vatri.