Svijet

Njihovi su EON, N1, Sport Klub… United Grupa podnijela arbitražni zahtjev protiv Srbije

United Grupa i dvije njene kompanije podnijele su arbitražni zahtjev protiv države Srbije Međunarodnom centru za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

United Grupa, sa sjedištem u Holandiji, tvrdi da je Srbija prekršila nekoliko obaveza bilateralnog sporazuma o investiranju sa Holandijom - vezanih za podsticaje i uzajamnu zaštitu investicija između dvije zemlje.

- Počev od 2014. godine, United Grupa je na udaru brojnih neosnovanih i diskriminatornih mjera sprovedenih od strane srpskih vlasti i državnih institucija. One se sprovode u okviru intezivne i orkestrirane kampanje koje su imale za cilj smanjenje tržišnog učešća SBB kompanije, telekomunikaciong operatora United Grupe u Srbiji i za promociju i sprovođenje interesa kompanije Telekom Srbija - navodi se u saopćenju United Grupe.

Dalje piše da je United Grupa podnijela zahtjev za arbitražu kako bi zaštitila investicije kompanije u Srbiji, budući da Vlada Srbije nije odgovorila na raniji zahtjev da se spor riješi sporazumno.

Dodaje se da će strane imenovati arbitre i nastaviti sa pismenim podnescima.

U okviru United Grupe, vodećeg telekomunikacionog i medijskog operatora u Jugoistočnoj Evropi, pored SBB kompanije u Srbiji posluju i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.