pravni savjetnik

Nobilo poput Dodika. I njemu smeta visoki predstavnik

Zagrebački advokat Anto Nobilo se predstavlja kao pravni savjetnik predsjednika Republike Srpske u procesu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Nobilo je za RTRS rekao da je u završio analizu cijelog slučaja i dao svoje preporuke u kojem pravcu bi trebalo da ide odbrana.

Nobilo je rekao da "u BiH sada imamo jedno privremeno stanje, stvoreno Dejtonskim mirovnim sporazumom, u kome se ne samo održao visoki predstavnik (Christian Schmidt, op. a.), već su mu godinama širena ovlaštenja".

"Imamo situaciju jedinstvenu u Evropi, da jedna osoba koja nije izabrana donosi zakone i da je ravnopravna ili čak nadređena predstavnicima naroda i parlamentima u BiH.

Јa ne znam ni za jedan takav slučaj, to jednostavno nije demokratski, a održavanje ovakve situacije ne doprinosi suverenosti BiH i predstavlja prepreku za ulazak BiH u Evropsku uniju", rekao je Nobilo.

Na ovim prostorima, istakao je Nobilo, posljednji koji je donosio takve zakone bio je Aleksandar Karađorđević i "da ta vladavina nije dobro završila niti za njega niti za narode koje je vodio".

"U svakom slučaju, mislim da će ovaj postupak pored klasične odbrane predsjednika RS razobličiti jedno stanje koje nije održivo i demokratsko i suprotno je svim principima vladavine prava u Evropi", rekao je Nobilo.