Sport

Nogometni kralj Pele stigao na posljednje počivalište. Sahrani prisustvuju samo članovi porodice

Kovčeg u kojem počivaju posmrtni ostaci nogometnog Kralja Edsona Arantesa Do Nascimenta, poznatog kao Pele, nakon prolaska ulicama Santosa stigao je na njegovo posljednje počivalište.

To je groblje Memorial Necropole Ecumenica, gdje će se održati sahrana kojoj će prisustvovati samo članovi prodice, prenosi BBC.

Pele: Majka nije svjesna njegove smrti

Procesija je krenula sa stadiona Urbano Caldeira, doma Peleovog bivšeg kluba Santosa.

Njegov je lijes potom krenuo ulicama grada Santosa, pored kuće u kojoj živi njegova 100-godišnja majka, Celeste Arantes. Ona pati od kognitivnog oštećenja i nije svjesna smrti svog sina, prenosi HRT.

Pele: Preminuo u 82. godini

Vatrogasno vozilo na kojem se nalazio Peleov lijes nakratko se zaustavio ispred njegove kuće. Peleova sestra gledala je u suzama s balkona.

Povorka je završila na groblju Memorial Necropole Ecumenica.

Inače, predsjednik FIFA-e (Svjetske nogometne federacije) Gianni Infantino kaže da je "užasnut" nakon što su ga kritizirali zbog snimanja selfija na Peleovog kovčega.

Na društvenim mrežama oglasio se kako bi objasnio što se dogodilo.

"Upravo sam sletio s putovanja u Brazil gdje sam imao privilegiju sudjelovati u prekrasnom hommageu Peleu koji se održao u Vila Belmiro, u Santosu.

Infantino se pravda

Užasnut sam nakon što sam obaviješten da me neki ljudi očito kritiziraju jer sam napravio selfie i slike s jučerašnje ceremonije.

Želio bih pojasniti da sam bio i počašćen i ponizan što su me saigrači i članovi porodice velikog Pelea pitali mogu li napraviti nekoliko fotografija s njima. I očito sam odmah pristao.

U slučaju selfija, Peleovi saigrači su pitali napraviti selfie svih nas zajedno,. No, oni nisu znali kako to učiniti. Pa sam, da budem od pomoći, uzeo telefon jednog od njih i sve nas fotografirao za njega", objacio je Infantino.

Pele je umro u 82. godini nakon duže bolesti.