TRAŽE DRAKONSKE KAZNE

Nogometni savez Srbije: Po cijenu istupanja sa Eura zahtijevamo od UEFA da najoštrije kazni Hrvatsku i Albaniju

Hrvatska je remizirala s Albanijom 2:2 u drugom kolu Evropskog prvenstva.

Na tribinama Volsparkstadiona u Hamburgu, koji prima 57 hiljada gledatelja, navijačke snage Hrvatske i Albanije bile su izjednačene. Navijači ove dvije reprezentacije družili su se i dan prije na ulicama Hamburga u prijateljskom ozračju, zajedno pili i pjevali.

No na stadionu nije prošlo bez incidenata. Albanski navijači tokom utakmice su skandirali "Ubij Srbina!", a na kraju utakmice nekoliko navijača ušlo je na teren. Što se tiče Hrvata, zapalili su nekoliko dimnih bombi iza gola, što se moglo vidjeti i u prijenosu, a u spomenutom skandiranju dio njih se pridružio Albancima. To skandiranje razbjesnilo je Srbijance, pa se povodom toga oglasio generalni sekretar nogometnog Saveza Srbije Jovan Šurbatović koji je to osudio i poručio da će tražiti kaznu od UEFA-e.

''FSS će zahtijevati od UEFA-e najoštrije mjere, pa i po cijenu da ne nastavimo takmičenje. Ovo je skandalozno i ne želimo da se to ponavlja", rekao je Šurbatović za RTS, ali nije precizirao kakvu kaznu očekuje:

"Želimo da drakonski budu kažnjeni navijači koji su uzvikivali neprihvatljive parole. Uputit ćemo apel UEFA-i povodom današnjih događanja. To nema nikakve veze sa sportom i nogometom. Ne želimo politizirati prvenstvo.''

UEFA je s ukupno 14.500 eura kaznila i Srbiju zbog incidenta navijača tokom susreta s Engleskom.

"Mi jesmo kažnjeni, ali to su pojedinačni slučajevi. Mi smo kažnjeni zbog jednog pojedinca zbog rasističkog vrijeđanja. To mi nismo. Ne želimo da se to pripiše našim navijačima. Svakoga primamo otvorenog srca i po tome smo poznati. Apeliram da protiv Slovenije i Danske budemo gospoda", govori Šurbatović, koji se još jednom vraća na slučaj iz Hamburga:

''Ovo nije zapamćeno u historiji nogometa. Takvim stvarima u nogometu nije mjesto. Ne želimo sudjelovati na Euru ako se takve stvari događaju. Kako smo stalno u komunikaciji s UEFA-om, sigurni smo da će kazne biti rigorozne.''