historijski korak

Norveška priznala državu Palestinu

Irska, Norveška i Španija priznat će državu Palestinu.

Konferencija za novinare sazvana je za danas u irskom Dublinu, a na njoj će učestvovati irski premijer Simon Harris, ministar vanjskih poslova Michael Martin i ministar okoliša Eamon Ryan, predstavnici tri stranke koje čine većinu.

Ovom prilikom će uslijediti službena objava.

U Oslu je premijer Jonas Gahr Store, tokom konferencije za novinare s ministrom vanjskih poslova Espenom Barthom Eideom, već najavio da će priznati državu Palestinu.

"Ne može biti mira bez palestinske države", rekao je premijer.

Kako je naglasio, priznanje će stupiti na snagu 28. maja.

Drugačija je procedura, ali ne i suština, u Španiji gdje se predsjednik vlade Pedro Sanchez očekuje u donjem domu Parlamenta, upravo kako bi saopćio namjeru vlade da nastavi s priznavanjem Palestine.

Nema potvrde da u tom smjeru danas idu i Belgija i Slovenija - još tri zemlje članice Evropske unije koje su nakon prošlog evropskog samita ušle u koaliciju za Palestinu s Irskom i Španiujom, prenose italijanski mediji.

Švedska je jedina zemlja članica EU koja je priznala Palestinu nakon pridruživanja.

Ostale zemlje članice – Bugarska, Kipar, Malta, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka i Mađarska – priznale su Palestinu prije priključivanja bloku EU.

Evropska unija i neke veće evropske zemlje imaju "predstavništva", a ne amabasade, u Ramallahu i finansijski podupiru palestinske vlasti.